Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

After Shave och Galenskaparnas 30-årsfest på Oscars

Underhållning när den är som  bäst

After Shave och Galenskaparna inledde 1982 en osannolik rad framgångsrika shower med ”Skruven är lös” som följdes av åtskilligt flera minnesvärda succéer inte minst ”Macken” från 1986. Mackägarna Roy och Roger blev favoriter hos TV-tittarna, som nog var litet förundrade de första programmen för att sedan hejdlöst dyrka. Nu skall 30 års showande givetvis firas.

Jan Rippe och Anders Eriksson: Roger och Roy i Macken - publiken sjunger med.

Förra året satte After Shave och Galenskaparna upp jubileumsshowen”30-årsfesten” i Göteborg. Det är en lyckad form av recycling med 30 nummer från vart och ett av de 30 åren allt i original: manus, scenografi och kläder. Mycken underhållning med extra allt. Givetvis en succé som nu har flyttat till Oscars i Stockholm.

Ursprungligen bestod konstellationen av sju personer, i dag är det fem. Kerstin Granlund har, tråkigt nog, valt lämna scenen för att regissera och den begåvade Peter Rangmar gick bort redan 1997. Men de övriga är i fin form, även om en del extra kilon får scenkläderna att strama betänkligt.

I ”30-årsfesten” blandas sketcher och tänkvärda prator med parodier, satir, trolleri och rätt tramsig humor. Här uppträder Farbror Frej med sina barnprogram, den glittrigt flirtiga ”tjejgruppen” Ladyshave, Mackengänget, liksom den där italienaren som alla tjejer vill ha, och säcken med dansbandsgrisen.

Claes Eriksson satiriker med oförutsägbar komik.

Efter att flera gångar ha lyssnat på den absurda ”Mor i skutan” med Claes och Anders Eriksson så är den fortfarande lika obegripligt komisk. Jan Rippe försöker i den ultimata fyllesketchen att ge alternativ till den ”vanliga” julmaten. Det blev en uppretad tittarstorm när han framförde den i ”Bingolotto”. Per Fritzell är lysande som hembygdsföreningens övernöjde ordförande.

Ibland blir det hisnande som när ensemblen svingar sig ut över parkettpubliken hängande i gardiner(!) och samtidigt sjunger Beach Boys-klassiker på ofransk franska. Det är musikaliskt så det förslår och blir över.

Claes Eriksson, som skriver i stort sett allt material, har utvecklats till en samhällskritiker med vass – och inte helt genomskinlig – satir och med en oförutsägbar komisk ådra. Många av hans låtar har tagit sin självklara plats i den svenska populärkulturen. Det märks när Roy och Roger kommer loss i ”Gôtt å leva” från ”Macken” och publiken brister ut i spontan allsång.

Anders Eriksson, Jan Rippe, Knut Agnred och Per Fritzell på kondis funderandes över framtiden

Showen slutar med finalen ur ”Hagmans konditori” där Anders Eriksson, Jan Rippe, Per Fritzell och Knut Agnred funderar över framtiden i ”Sitter vi här igen om femti år?” Visst, alla har väl något fik dit man kan komma tillbaka till. Eller…?  

Som vanligt ackompanjeras de av en blåsförstärkt Den Ofattbara Orkestern ledd av Anders Ekdahl. Det låter maffigt.

Visst kändes det någon gång som att något nummer var väl långt, men det är lätt att ha överseende med för helheten är av yppersta scenkonst. Så även om det är svårt att få biljetter gör ändå ett försök. Missa inte ”30-årsfesten”, den spelas t.o.m. 29 mars 2014.


Scen: Oscars, Stockholm. Show: 30-årsfesten – år för år med After Shave och Galenskaparna Regi: En som heter Okvin. Regiassistent: Kertsin Granlund Scenografi: Rolf Allan. Kostym: Ulrika Wassén. Musik: Den ofattbara orkestern Medverkande: Claes Eriksson, Anders Eriksson, Jan Rippe, Per Fritzell, Knut Agnred
På video: Kerstin Granlund, Peter Rangmar. Speltid ca 3 tim.


2013-09-16 21:56
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.