Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fröken Julie på Kullehusteatern

Ett naturalistiskt
sorgespel i trädgården


Skådespelerskan och kulturentreprenören Anne Kulle ger sedan arton år sommarföreställningar på Kullehusteatern, på Gregersboda gård, Bergshamra i Roslagen. I sommar spelas August Strindbergs mest kända kärleksdrama:”Fröken Julie”. Strindberg själv kallade pjäsen ”ett naturalistiskt sorgespel”.

”Fröken Julie”från 1888 är ett kammarspel med tre roller. Det handlar om åtrå, makt och drömmar mot fonden av samhällets dåtida syn på klasser och mannen och kvinnans olika roller. Nu spelas pjäsen i Gregersboda gårds trädgård i en välbalanserad föreställning medan stora Ålandsfärjor nästan ljudlöst glider förbi tätt intill.

”Fröken Julie” utspelas en midsommarnatt i ett herrgårdskök. Ibland hörs dragspelsmusik och sång från gårdens tjänstefolk som firar helgen. I köket utspelas en svettig kärlekshistoria mellan herrgårdens fröken Julie och grevens betjänt, Jean, med kökspigan Kristin som delvis oförstående delvis alltför förstående vittne. Under nattens hetta sker det som då inte fick ske mellan herrskap och tjänstefolk.

Olika uppsättningar låter förförelsen ibland ske på Julies initiativ, ibland på Jeans, men sällan som en gemensam överenskommelse. Här är Julie den aktiva och Jean försöker förgäves värja sig.


Historien rör sig bara kring två personer, köksan Kristin, Jeans fästmö, är trots sin närvaro en bifigur och fadern, greven, är icke-närvarande, men hans ande svävar över allt som sker. Greven är den som slutgiltigt avgör händelserna - när han hemkommen från ett släktmöte ringer i köksklockan tror Julie att allt är förlorat.

Tina Råborgs Julie är odräglig, känslofull och hysteriskt ståndsmedveten. Hon är ung och mår rätt dåligt efter en nyligen uppslagen förlovning. Hon är utagerande och pendlar mellan övermod och barnslighet. Hon är bortskämd och leker med sin personal och Jean utan att verka bry sig om vad följderna kan bli för dem. Visserligen är hon ett offer för en kvinnoroll i en värld och en tid där kvinnan inte fick ha egen sexualitet. Ändå är det svårt att känna sympati för henne trots att hon på sätt och vis är ett offer, det är ändå hon som satt igång allt.


Jean är en social klättrare som ser en chans till ett bättre liv – med eller utan Julie. Han är född fattig men har lyckats utbilda sig på hotellskolor i Europa. Vid 30 års ålder har han större planer än att arbeta för greven resten av livet. Mattias Silvell är en slickad Jean alltför medveten om sitt ursprung som statarunge och fast besluten klättra upp till herreman. Han vacklar mellan hat mot de uppsatta och sin strävan att nå dit upp. Under den polerade servila ytan är han känslokall nog för att inte låta nattens sex påverka hans framtidsplaner. Han försöker erbjuda Julie ett nytt och eget liv, men hon förstår inte och vill inte.

Med midsommarnattssexet har hon fallit och han har i motsvarande grad fått högre status. En kort stund är han beredd att rymma med henne, men när hon inte har tillräckligt med pengar blir han snabbt ointresserad och när greven ringer i klockan är Jean en lydig betjänt igen.

Suzanna Dilber som Kristin har en skiss att agera utifrån, men hon är den mest naturligt levande av de tre och det räddar henne.

Mikaela Ramel som regisserat har valt att förlägga tiden till sent 1800-tal. Ungefär samtida med pjäsens tillkomst. Uppsättningen av ”Fröken Julie” är värd att se när Kullehusteatern tar väl vara på vårt kulturarv.


Scen: Kullehusteatern, Gregersboda gård, Bergshamra. Fröken Julie. Författare: August Strindberg. Regi: Mikaela Ramel. Musik: Henrik Larstad. Kostym: Annely Persson. Skådespelare: Tina Råborg, Mattias Silvell, Suzanna Dilber. Speltid ca 1 tim 30 min. Spelas på Kullehus och på olika platser i Roslagen i juni och juli.


2016-07-02 18:06
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.