Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fabian Bom gör åter succéTeaterfoto: Bo Håkansson

Militärfars känns väl inte som den allra hetaste teatergenren, men när Soldat Fabian Bom i Jojje Jönssons gestalt gör entré på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg blir det rätt. Och stundtals mycket roligt.

Föreställningen bygger på en Nils Poppe-film från 1948. Då var kriget över och det var OK att driva med militären. Persongalleriet är i stort sett detsamma som i filmen.

Fabian Bom, en punktlig och samvetsgrann stins i Trämåla, bestämmer sig för att tjäna fosterlandet som soldat. Här har persongalleriet utökats med en Bom-syster, Ulla-Britt, suveränt spelad av Annika Andersson som nu är tillbaka på Vallarna efter att under några år ha haft annat för sig. Ulla-Britt levererar ideligen ordspråk och talesätt – som hon alltid lyckas blanda ihop.

Mia Poppe, dotter till Nils, gör sin första föreställning på Vallarna. Hon spelar Gabriella som kommer till förbandet för att arbeta som sjuksyster. Majorskan tant Hård i Siw Carlssons gestalt har raskt bestämt sig för att para ihop Gabriella med Fabian. Det passar inte Ulla-Britt, som delar bostad med sin bror och inte har lust att flytta. Hennes sätt att lösa problemet blir att själv ta värvning och iförd lösmustasch göra entré som soldat för att förhindra den planerade alliansen.

I föreställningen dyker också en kapten Forsman i Mikael Ahlbergs gestalt upp och hans uppgift är att svara för att en mycket hemlig transport ska kunna genomföras. Till sin hjälp på regementet har han den lindrigt begåvade furir Berglund och hans fullständigt omöjliga trupp. Berglund spelas av Mikael Riesebeck, som här gör sin bästa prestation på Vallarna.

Truppen består av Lillen (Niclas Strand), Fimpen Bengtsson (Ola Hedén) och Olsson (Kent Wickell), alla lika omilitäriska. De vill så väl men det blir så fel. Och inte blir det bättre när truppen utökas med Fabian Bom och hans till soldat förklädda syster.

Kapten Forsman får givetvis ögonen på den vackra Gabriella och stämmer träff vilket den pilska Tant Hård gör allt för att förhindra och försöker förföra kaptenen i en dråplig scen där hon låtsas dricka sig berusad på den champagne som Forsman avsett för Gabriella.

Ännu en ny roll finns i pjäsen, Agnes, en ung flicka från trakten som är förälskad i Bom, som även hon dyker upp på förbandet som sjuksyster, därtill uppmanad av Ulla-Britt som vill att hon ska förföra Fabian för att förhindra att Gabriella får honom. Hon, Agnes alltså, får honom på slutet när alla andra har lämnat platsen. Agnes spelas av Sara Axelsson som är en välutbildad musikalartist med examen från Göteborg. Hon får göra ett dansnummer ur West Side story samtidigt som man väver in en scen ur Romeo och Julia. Omotiverat, men fungerar

Allt är sig alltså sig likt på Vallarna, det är fars, det är fart, det är förvecklingar och de oundvikliga skämten under bältet. Lägg så till Marianne och Peter Dillbergs fiffiga scenografi så blir publikens förtjusning förståelig. Givetvis är skratten många.


Teater: Vallarnas friluftsteater, Falkenberg. Fars: Soldat Fabian Bom. Manus: Lars Classon och Jojje Jönsson. Idé: Nils Poppe. Regi: Ulf Dohlsten. Scenografi: Marianne och Peter Dillberg. Kostym: Marianne Lunderquist. Koreografi: Ola Grönberg. Ljus: Mats Johansson. Medverkande: Jojje Jönsson, Mia Poppe, Siw Carlsson, Annika Andersson, Mikael Riesebeck, Niclas Strand, Mikael Ahlberg, Ola Hedén, Sara Axelsson, Kent Wickell


2017-07-06 22:34
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.