Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Helige Eriks kvarlevor
bekräftar våldsam död

Relikskrinet med Eriks kvarlevor öppnades 2012 inför ett stort uppbåd av press och särskilt inbjudna. Nu har experter dragit slutsatser om vad som hände för 856 år sedan. Foto: Sthig Jonasson

I senare delen av 1100-talet var Erik Jedvardsson kung i det som skulle bli Sverige. Efter en gudstjänst i Uppsala den 18 maj 1160 överfölls han och dödades av den danske prinsen Magnus Henriksson och hans hird.

Efter Eriks död skedde det en del mirakel vid hans grav: sjuka människor som bad vid graven blev friska. Enligt legenden sprang också en källa fram på den plats där Erik blev dödad. S:t Eriks källa med en imposant pump finns fortfarande kvar i centrala Uppsala. Källan och pumpen har dock under århundradenas förlopp flyttats runt till olika platser. Dock utan att det påverkat legenden.

Med tiden blev så Erik Sveriges nationalhelgon: Erik den helige.

Personen Erik Jedvardsson försvinner in i historiens mörker och myter. Han nämns inte i några samtida källor, men i några dokument från slutet av 1100-talet och början av 1200-talet omnämns han som tidigare kung.

Den viktigaste informationen om Erik är i hans helgonlegend. Men helgonlegender är mycket opålitliga som historiska källor. I all synnerhet som Erikslegenden skrevs i slutet av 1200-talet, hundratalet år efter mordet på Erik. Legenden berättar att Erik var djupt kristen och byggde kyrkor och organiserade det religiösa livet. Tillsammans med biskop Henrik deltog han i ett korståg till Finland för att kristna motsträviga finnar.

Erik den heliges kvarlevor har vilat i Uppsala domkyrka sedan 1273.

Det förgyllda relikskrinet med Eriks kvarlevor öppnades den 23 april 2012 inför ett stort uppbåd av press och särskilt inbjudna.

När skrinet öppnades visade det sig att kraniet låg insvept i linnedukar. Vid sidan låg Eriks begravningskrona som är Sveriges äldsta kungakrona. Den är gjord i förgylld koppar med infattade stenar av glas, inte särskilt dyrbar, men det var aldrig meningen att den skulle visas upp för allmänheten. Dess plats var i Eriks grav, men tydligen hade den innan den lades ner i graven tillsammans med Erik varit föremål för någon form av kulthandlingar. Kronan konserverades och visades för allmänheten i utställningen ”Himlen är här” som var en del av Uppsalas 850-årsjubileum som biskopssäte.

I ett stort forskningsprojekt har nu Eriks kvarlevor undersökts. Med hjälp av röntgen, dna-analyser och isotopundersökningar har vi fått mer kunskap om den medeltida kungen.

I nära två år har sedan experter från flera olika forskningsområden undersökt de 24 skelettdelar som låg i relikskrinet. Nu har resultaten av de olika forskningsprojekten redovisats.

När kung Erik Jervardsson mötte sin våldsamma död var han en stark och vältränad 35-åring, 171 centimeter lång, kraftigt byggd.

De skador som finns på skelettet stöder legenden. Nu har 11 olika skador som uppstått i samband med döden dokumenterats: en stickskada högt upp på kraniet, övriga skador, som finns på nederdelen av kroppen, är orsakade av svärd eller yxor.

- De ser ut som typiska stridsskador från den här tiden, men det är ovanligt med så många skador som kommer från så många olika håll, säger Anna Kjellström, docent vid osteoarkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet.

Enligt legenden högg danskarna huvudet av Erik och troligen är den sista skadan som drabbade kungen innan han dog en huggskada mot en halskota. Hugget kom snett framifrån på höger sida vilket kan tolkas som att Erik är i strid.

- Skulle det ha handlat om en organiserad avrättning kommer hugget vanligen bakifrån, säger Anna Kjellström.

Enligt isotopundersökningar har Erik levt sina sista 10-15 år i närheten av Varnhem i Västergötland. Den visar också att Eriks kost till stor del har bestått av insjöfisk. Även det ger stöd för legenden som beskriver honom som en man som följde de katolska fastereglerna.

2016-03-20 0:24
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.