Logotyp Sydnärkenytt
28 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

En handelsresandes död, Stockholms stadsteater

Den amerikanska framgångs-
drömmen som gripande tragedi

Kjelbye .

I öppningsscenen i Stockholms stadsteaters uppsättning av Henry Millers amerikanska tragedi ”En handelsresandes död” kommer den misslyckade försäljaren Willy Loman hem till sitt slitna hus i Brooklyn med sina väskorfulla med osålda och osäljbara varor.

Efter fyrtio år som handelsresande på den amerikanska landsbygden är Willy Loman trött och sliten. Han sitter fast i sin livslögn om sig själv som framgångsrik och kreativ säljare och i sin tro på den amerikanska framgångsmyten: att var och en själv skapar sin lycka. Men Willys verklighet kommer aldrig att nå upp till hans drömmar. Han har ingen framtid och han är en dålig säljare. För honom blir resten av livet en nerstigning till helvetet. Han går under i arbetslöshet och förnedring,

Willy tänker sig en lysande framtid för sönerna Biff och Happy. Men ingen av dem har de egenskaper som behövs för att nå framgång. Biff är 34 år och har sedan har var 20 levt ett kringflackande och inte alltför hederligt liv. Happy har ett underordnat jobb på en firma, men tror att den stora chansen finns runt hörnet. Hur många gånger han än blir förbigången i karriären.

Pjäsens kulmen utspelas den dag då Willykommer in till chefen för att, som han tror, få en tjänst i New York, men i stället blir avskedad samtidigt som Biff och Happy misslyckats med att skaffa pengar till ännu ett av sina orealistiska projekt. Willy ser ingen annan utväg än att utlösa sin slutbetalda livförsäkring.


Föreställningen bygger på Jakob Eklunds tragiska storhet som Willy. Han levandegör medelmåttan som släpar på alltför många förväntningar och på sin tro på de stora möjligheter som inte finns och som aldrig har funnits. Eklund håller upp Willys patetiska livslögn så att man bokstavligt talat ser vilken tunn sköld den är mot den obarmhärtiga verkligheten. Det blir en gripande uppvisning i livets orättvisa medan allt faller sönder runt honom.

Älsklingssonen Biff, kraftfullt spelad av Mattias Nordkvist, är också han en i grunden misslyckad figur, men han inser sin begränsning och att hans framtid knappast är gloriös. Biff kommer kanske att överleva liksom lillebror Happy som Adam Lundgren gör till en egoistisk charmör och en följsam överlevare, en Casanova light med alltför stor självkänsla, men utan framtid.

Anna Takanen är mycket bra och trovärdig som hustrun Linda. En hemmafru som sköter markservicen. Hon ser, men låtsas bort allt ihop medan hon lappar hans strumpor. Linda försöker hålla Willy uppe till ännu en resa, och ännu en och ännu en …

Linda och Happy försöker förgäves att att dämpa ner den olösta och olösliga konflikten mellan Willy och Biff. Familjen Loman kommer att implodera när det förflutnas lögner och besvärjelser inte längre förmår hålla samman denna familj i djup kris. Ingvar Hirdwall som grannen Charley och hans framgångsrike son Bernard (Filip Johansson) försärker ytterligare Willys misslyckade liv.

Plötsligt överrumplas Willy Loman av minnen av det som varit av misslyckanden, drömmar och svek. I snabba glimtar minns han då Biff och Happy var skolpojkar som kastar med en fotboll eller leker med en leksaksbil. Willy minns älskarinnans fnitter i en hotellsäng i Boston medan han i realtid sitter i hemmet i New York. Många år senare dyker Willys bror Ben upp och lockar med drömmen om äventyr och att den stora livsvinsten skall finnas i ett nybyggarliv Alaska. Farbror Ben är den fantasifigur som Willy behöver när försäkringspremierna är betalda och allt är över.

Klockan klämtar för Willly Loman.


Scen: Stockholms stadsteater. Pjäs: En handelsresandes död. Författare: Arthur Miller. Översättning: Jacob Hirdwall. Regi: Björn Runge. Scenografi och kostym: Peder Freij. Medverkande: Jakob Eklund, Anna Takanen, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Samuel Fröler, Emil Ljungestig, Ingvar Hirdwall, Filip Johansson, Malin Molin, Molly Nutley. En produktion av Göteborgs Stadsteater. Speltid ca 3 tim. 30 min.


2015-10-27 13:52
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.