Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Claes Malmberg beskäftig
ande i ”Äventyret Aladdin”

Musikalen ”Äventyret Aladdin” är en saga som nu spelas runt om i Sverige och som gjorde ett lyckat stopp i Örebro. Den välkända, men tunna, historien lever på ett färgrikt myller på scenen och på ett medryckande spel.

Claes Malmberg är mycket sevärd som en otroligt beskäftig guldglänsande ande, som Aladdin närmast av misstag släpper ut ur en gammal oljelampa som han hittar i en skattkammare dit han lurats av trollkarlen El Zallhan. Hur lyktan har kommit dit är inte viktigt, det är ju en saga, men den har legat där i tusen år.

Malmberg som har en omedelbar publikkontakt strör halsbrytande improvisationer omkring sig, som ibland gör att övriga på scenen får svårt att hänga med och själva hålla sig för skratt. Det behöver ju inte publiken tänka på att göra.

Nyutsläppt ur sin oljelampa lovar anden generöst och inte så litet beskäftigt att Aladdin skall få tre önskningar uppfyllda. Inom rimliga gränser givetvis: gärna mycket kosing, men inget om fred på jorden eller så.

Och så går det som det går – inte så tokigt.

I historien finns också en kärlekshistoria invävd mellan Aladdin och prinsessan Safa, som i tonårsprotest revolterar mot sin far och markerar tydligt att hon själv vill välja sin kärlek och struntar i vad pappa kungen har tänkt sig.

Aladdin och Safa spelas av Charlie Grönvall och Renaida Braun – kända från TV-programmet Idol. Aladdin görs utmärkt av Charlie Grönvall som lyckas hålla rätt distans till sin rätt platta figur. Eftersom Renaida Braun deltog i Melodifestivalen den dag jag såg föreställning spelades rollen som Prinsessan Safa av Maja Nilsson. Henne skall man hålla ögonen på, hon var lyckad i sin första stora roll.

Pjäsens skurk, den misslyckade trollkarlen El Zallhan, vill komma över oljelampan för att önska sig till rikedom och makt. Skurken görs underhållande töntig av Markoolio, som visar prov på gott men litet kantigt skådespeleri. El Zallhan har givetvis inte en chans att lyckas i sitt slemma uppsåt trots att han har en översmart dromedar – Jabaar – som hantlangare. Jabaar gjordes denna kväll av Bill Sundberg med ett mycket underhållande kroppsspråk.

Föreställningen – som är en familjunderhållning – innehåller en rad spexiga scener där man inte sparat på kostym och scenografi. Till exempel uppträder Claes Malmberg helt i guldtrikåer och guldsminkad medan Markoolio är skrudad i knallblå paljettoverall med guldgördel. Självklart har också prinsessan flott utstyrsel.

Fiffigt är också att den flygande mattan ”spelas” av en golfbil som görs av en figur som heter Zlatan och spelas av Mattias Olofsson, som bokstavligen flyger fram över scenen.

Att Sverige har ett gäng duktiga musikalartister framstår mycket tydligt denna kväll.

Det är ingen liten show som Dröse&Norberg drar runt Sverige med under några månader. Fyra långtradare med scenografi och all rekvisita säger en del. Anna Norberg står inte på scenen här men har ett förflutet som musikalartist och har bland annat medverkat i Hjalmars revyer i Örebro.


Fakta: Musikal: Äventyret Aladdin. Manus och regi: Robert Dröse. Musik: och sång: Martin Lindh. Scenografi: Erik Fredriksson Visualact. Medverkande: Markoolio (Marko Lehtosalo), Claes Malmberg, Kim Sulocki, Charlie Grönvall, Renaida Braun, Maja Nilsson.


2018-02-05 20:05
Kommentera
Sthig Jonassons blogg

Sthig Jonasson

Sthig Jonasson är teaterkritiker, tidigare kultur- och förlagsredaktör, som hamnade i Uppsala efter sin uppväxt i Kumla Ekeby där han ofta slogs mot grannbarnen i Hörsta.

Inlägg

Kul på Vallarna “Fars lilla tös” Aladdin ingen liten show Fabian Bom håller än Eva Rydbergs sommarfars Mordet på Caesar Fröken Julie i Roslagen Magnifik Turandot I lodjurets timma Underhållande Falstaff Så dog Erik den helige Kroppar på Operan Sex som livsstil Carmen rör på sig Charleys tant på nytt Medea, mordisk och mänsklig Torftig Mamma Mia-show Figaros bröllop sevärt nöje Lysande La Bohème Svansjöns hetta En handelsresandes död Pelikanen nedkokad En bitsk Cabaret Hörvärd Rokoko La Traviata näck Ladykillers Noréns mästerverk Stjärnspel i Maria Stuart Charleys tant värd en resa Askungen i Göteborg Vildanden skoningslös Maria Stuarda, storslagen opera Till minne av Tomas Tranströmer Slutspel utan försoning Starkaste Otello Stor opera på liten teater Beröm för Hoffmans äventyr Tveksamt om Tjock-Steffe Markisinnan de Sade Charmigt på Dramaten Mycket sevärd Xerxes Knepigt på Dramaten Skvaller i Uppsala En folkefiende Två starka monologer Stor operaupplevelse Känslostark Butterfly Duvemåla i Göteborg Sevärd Evita Kom igen, Charlie Läcker Chicago Välspelat i Måsen Kameliadamen Livet är en schlager Karl Gerhard, revykung Ibsen svider Tre systrar i livslögn Dahpne i Göteborg Brännvin i kikar’n Pang i bygget Falstaff på Läckö slott Sarah Bernhardt, ett haveri Utvandrarna på Dramaten Jag såg Eriks kranium Tosca glödhet opera Sandrews stipendier Sevärd Matteuspassion “Svarta djurets sorg” Opera: Lysande Don Giovanni Sthig: Så minns jag Alice Babs Sthig: Richard III på Dramaten Undangömd Verdiopera Sthig och alla Guldbaggar Macbeth som maffia Dödspatrullen på Dramaten Teater: Mästaren och Margarita Andrea Chénier - stor opera Vårens teaterprogram Nötknäpparen balett som lyfter Jöback hatar i Sweeney Todd Salome en höjdare STHIG: La Cage aux Folles STHIG: Magnifik Wollter STHIG: Fantastisk Woyzeck STHIG: Maskeradbalen Parsifal på Operan Häftig Hitchcock-fars Spökvarning på Cirkus Amadeus på Dramaten Trollflöjten på Folkoperan Firar 30 års Galenskap “Oskyldigt” på Dramaten Mozartopera på Drottningholm Maria Lang lever vidare Sommartips: Figaros bröllop Operasuccé på Läckö Man Ray, en gigant Sommartips: “Livat i parken” Vår moderna historia TEATER: Hemliga armén i Skåne
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.