Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19
Detta är Lekeberg! Foto: Anne Renkaitis

I Lekeberg går det ofta

Det gläder mig att få medverka i Lekebergsnytt, dels för att det är spännande och välbehövligt med en ny lokal publikation, och dels för att jag har mina rötter djupt så förankrade i den lekebergska myllan. Mer i gränsskogens karga jordmån än på slätten förstås, men lekebergare är jag.Ja, vad är en lekebergare? Vi som kallar oss så har inte alltid varit det. Kommungränserna har vandrat, inte vi. Jag till exempel, föddes inom Svartå kommun, som när den upplöstes kom att tillhöra Lekebergs landskommun, vars namn togs efter den av Jeremias i Tröstlösa besjungna Lekebergsåsen.

Välkommen som krönikör, Måna!

Under en period blev jag hastigt och lustigt örebroare. Och sedan hamnade jag åter igen i Lekeberg som kaxade upp sig 1995 och bröt sig ut från Örebro storkommun. Det påminner lite grann om Mullhyttebornas relation till dåvarande Postverket. De kom med i Guinness rekordbok för att ha bytt postnummer flest gånger utan att flytta.


Ungefär varannan lekebergare bor utanför tätorten, och med tätort menas då Fjugesta, Mullhyttan och Lanna. Lantbruk är huvudnäringen men det finns också en livaktig “gnosjöanda” i kommunen, vilket syns under årliga evenemang som  Bo och leva-mässan vid Sannabadet, Lekebergsrundan, Föreningen Kilsbergskantens besökshelg, med mera, då småföretagare, gårdsbutiker och föreningar håller öppet hus.Kulturen blomstrar i Lekeberg. Amatörteatersamverkan har under sommaren bjudit på en magnifik uppsättning av Almqvists “Drottningens juvelsmycke” på amfiteatern vid Riseberga, för övrigt landets största utomhusscen, och knappt har slutapplåderna förklingat förrän det är dags för nästa stora amatörteateruppsättning, “Kalabaliken i Nalavi”. Ett bygdespel som bottnar i en 300 år gammal autentisk händelse, med bondeuppror och sammandrabbning mellan karoliner och bybor.


Vintertid spelas det revy av det synnerligen aktiva revysällskapet, musiceras och bjuds på vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Klaessonhuset. Alltsammans välbesökt.


I Lanna finns en bokhandel med två små filialer, vilket troligen gör Lekeberg till en av landets bokhandelstätaste kommuner. 
Nyligen har även ett konstråd bildats för att diskutera och planera utvecklingen av konstlivet i  kommunen, med en konsthall högt på önskelistan.


Annat var det förr. Då talade man om Västernärkes fyra storhelger, Gropafesten, Sannamarken, kräftfisket och älgjakten. De lever i och för sig kvar än, men under konkurrens.Sammanfattningsvis kan man här kanske börja skönja den ungefärlige lekebergaren; lantlig, idog, aktiv, kulturell och kreativ. Och det där påståendet att närkingen säger “det går allri” är förresten statistiskt motbevisat. Lekeberg har, inhämtar jag vid en snabbkoll på Wikipedia, den högsta fruktsamheten i landet, jämfört med riksgenomsnittet! Så det så! 


2013-07-03 20:18
Kommentera
Måna N. Bergers blogg

Måna N. Berger

Måna N Berger är frilansande kulturskribent med egen mjölkbod i Mullhyttan, en ateljé och bokhandel som hon fyller med böcker av lokala författare. En hembygdsälskare med vyer.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.