Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Barndomens drömmar
granskade i efterhand

- Jag vet vad du kan göra, sa Ethan, när vi satt vid köksbordet och åt glass häromkvällen, du kan gå till en skomakare och be att få provjobba och sedan skriver du en bok om det och tjänar jättemycket pengar!

Ethan är mitt barnbarn. Han är sju år. Vid något tillfälle har jag berättat att jag ville bli skomakare när jag var barn, men att det inte var något yrke för flickor på den tiden. Nu hade Ethan löst problemet.

Ju mer jag tänker på det desto mer inser jag hur genialisk idén var. Alla borde verkligen söka sig tillbaka till barndomens ouppfyllda drömmar och granska hur livet blev, i relation till drömmen.

När jag var barn, på 50-talet, hette alla skomakare Hjalmar och var små gubbar som satt vid kufiska maskiner  i en halvskum verkstad, där det doftade spännande av becktråd och läder. Ibland fick jag cykla till någon sådan Hjalmar och lämna in skor på halvsulning. Jag älskade det. Det var magi i skomakarverksta'n.

Och Hjalmar var fri, han rådde sig själv och gjorde sig ingen brådska. Han verkade orubblig på något sätt. Men naturligtvis tog omgivningen snart ur mig den drömmen, för på den tiden fanns det visst någon oskriven lag som sa att små flickor skulle brodera, inte pligga skor, och att skomare aldrig hette Hulda.

Min andra dröm var djärvare, jag ville bli upptäcktsresande. Uppleva äventyr i ännu outforskade hörn av vida världen. Det låter kanske underligt, men det finns en koppling mellan skomakare och upptäcktsresande; nämligen att den som i tanke, ord eller handling ska ge sig ut i det okända behöver ha bra på fötterna. Fast så långt tänkte jag inte då.

Jag kom inte så långt heller. Några vändor som backpacker blev det, aldrig utanför Europa och mest runt omkring på Irland. Men trots det tror jag att mitt livslånga förhållande till litteraturen och det skrivna ordet är någon sorts eko av den drömmen, för i böckerna har jag rest i tid och rum, jorden runt och till andra världar, och upplevt de mest fasansfulla och underbara äventyr, samt mött en mängd olika sidor av människans väsen.

Hela min karriär som frilansande litteraturskribent baserade sig på att jag fick läsa obegränsat och gratis, samt även kunde tjäna en slant på det. Men det var rätt mycket Hjalmar i mig också, fri och orubblig i min egen takt. Så idag sitter jag som pensionär i ett definitivt olönsamt men härligt litet antikvariat, där jag fortsätter upptäcka och resa i fantasin.

Jag påminner i hög grad om en gestalt hos Terry Pratchett: "Böcker kröker tid och rum. En av anledningarna till att innehavarna av tidigare nämnda små osorterade och kyffiga antikvariat alltid tycks en aning ojordiska beror på att många av dem verkligen är det, och har hamnat i den här världen av misstag, efter att ha svängt runt fel hörn i sina egna antikvariat i världar där det anses berömvärd affärpolicy att alltid gå omkring i filtofflor och öppna butiken bara då man känner för det."

Drömmen förde dig vilse, heter det i dikten. Men jag påstår tvärtom att drömmen förde mig alldeles rätt, om än på slingriga vägar. Det ska vara ett barn till att öppna ens ögon för det. Fast det där med att tjäna jättemycket pengar, nja,  dit har aldrig mina drömmar fört mig. Inte än. Om jag inte ska bli som féfolkets skomakare i de irländska sagorna,  Leprechaun, som stoppar undan alla sina  intjänta slantar i en kruka  av guld  vid  regnbågens slut!                                                                 

2014-09-01 18:23
AnneMarie Hellström
Härligt! Du fångar så många tankar och förvandlar dem till ord. AnneMarie
2014-09-07 16:08
AnneMarie Hellström
Härligt! Du fångar så många tankar och förvandlar dem till ord. AnneMarie
2014-09-07 16:08
Kommentera
Måna N. Bergers blogg

Måna N. Berger

Måna N Berger är frilansande kulturskribent med egen mjölkbod i Mullhyttan, en ateljé och bokhandel som hon fyller med böcker av lokala författare. En hembygdsälskare med vyer.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.