Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Berättarafton i Baggetorp

Bildcollage från lördagkvällen i Gammelgården. Foto Roland Mähl

Djupare undertoner
i Marias berättelse

Hösten går mot vintervila för hembygdsgården i Baggetorp, gården ska invintras och säsongen är slut. Men det har varit en aktiv sommar och höst i år.

Måna har skrivit en hembygdskrönika.

Förutom de traditionella festligheterna vid Valborg och midsommar har det varit våffelkafé på helgerna och, för första gången, en hantverks- och skördemarknad, som drog till sig många besökare. Hembygdsföreningen har också i stort sett haft tumme med vädrets makter, vilket ju är en av förutsättningarna för lyckat resultat.

Lördagskvällens berättar- och brasafton i Gammelgården avslutade 2013:s hembygdsår, då Maria Sedell bjöd på ett både underhållande och angeläget program - som för övrigt ingick i Lekebergs kulturvecka.

En lätt molnslöjad fullmåne hängde över grantopparna och marschaller lyste vägen över tunet. Levande ljus och fotogenlyktor, och en sprakande brasa i storstugans öppna spis både värmde och spred hemtrevnad innanför de genuint lerklinade väggarna.

Att Maria Sedells besök var mycket uppskattat märktes. Det var så tyst att man kunde ha hört en knappnål falla till golvet när hon trollband en andäktig publik med historien om en resa i Norrland med Volvo och trangiakök, om anslagstavlor och spännande möten längs vägen.

"Om du har vägarna förbi" hette programmet, som egentligen skulle ha kombinerats med bildvisning. Men den gamla bergsmansgården saknar el och förutsättningar för sådana finesser.

Maria är emellertid inte den som hänger upp sig på teknikens brister. Hon är en naturbegåvning i traditionell berättarkonst och guidade oss i fantasin på vindlande norrlandsvägar, med tjälskott, reglerade älvar och svindlande fjällvärldsscenerier, mellan anslagstavlor med lockande meddelanden, dansbanor och ödebyar med plastblommor i sönderslagna fönsterrutor.

Vi var med henne, hela vägen, tittade åt det håll hon pekade och såg, för vår inre syn, det hon visade.

Men programmet var inte bara en underhållande utflykt i fantasin, det fanns djupare undertoner. Sverige är det land inom EU som toppar statistiken när det gäller avfolkning av landsbygden och inflyttning  till storstadsområdena, meddelade Maria inledningsvis. Ett ganska nedslående rekord. Den bärande frågan i hennes berättelse är: vill vi ha det så?

Det vill vi ju inte. Men småbyarna på Kilsbergskanten kämpar med samma överlevnadsproblem, om än inte pendlaravstånden är lika stora, som landsbygden uppe i Norrland.

När jobben försvinner flyttar de unga, underlaget för kommunikationer, skola, butiker och annan samhällservice minskar, den onda spiralen skruvas åt och kvar blir bara pensionärerna. Än var det dock inte så illa hos oss att det satt plastblommor i fönstren, konstaterade Maria. Än är våra hus bebodda och det finns gatubelysning längs byvägen.

“Om du har vägarna förbi” kommer i samarbete med Staffan Ekegren, författare, att bli en bok och en vandringsutställning  under 2014.

2013-10-21 1:07
Kommentera
Måna N. Bergers blogg

Måna N. Berger

Måna N Berger är frilansande kulturskribent med egen mjölkbod i Mullhyttan, en ateljé och bokhandel som hon fyller med böcker av lokala författare. En hembygdsälskare med vyer.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.