Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

All Hallows' Eve,
eller hur var det nu?

Trots arga insändare som ondgör sig över amerikanskt importerat trams och demondyrkan; helgen vi firar har djupa rötter i såväl keltisk förkristen tid som i den medeltida  katolska kyrkan.
Kelterna firade Samhain, som var det gaeliska ordet för november och som markerade slutet på sommaren. Det var den farligaste tiden på året. Särskilt natten mellan sista oktober och första november, då slöjan mellan de dödas värld och de levandes ansågs särskilt tunn och de döda kom ut och beblandade sig med de levande. Ingen borde vistas utomhus efter mörkrets inbrott då, i varje fall inte utan att vara förklädd, för i sådana fall kunde andarna få makt över den olycklige.

Skördehögtid, sommarhalvårets slut och porten in till vinterhalvåret och de dödas rike, det var Samhain. Sedan kristnades kelterna och under den katolska kyrkans inflytande utplånades hednatron, om än inte sederna. Liksom i vår folktro levde de kvar, sida vid sida med kristendomen, alltmer avmystifierade. Samhain blev All Hallow´s Eve, Allhelgonaafton, som blev Halloween och seden att fira den fördes av irländska immigranter över till USA.

Den lysande pumpan (som ursprungligen var en rova) och legenden om Jack O'Lantern kommer också från Irland. Jack var, berättar legenden, en ökänd rumlare och familjeplågare som en kväll stötte ihop med djävulen på krogen. Satan ville hämta hem sitt byte till helvetet, men med list lyckades Jack lura den lede att ge honom ett års uppskov. För en tid blev Jack en bättre människa, men snart återföll han i gamla vanor, och när året var till ända kom djävulen för att inkassera hans själ. Men Jack  lurade upp djävulen i ett äppelträd och skar kvickt ett kors i barken. Där satt djävulen. Efter mycket parlamenterande fick Jack honom att gå med på att lämna honom ifred för alltid. Ett år senare och efter ett hårt leverne, dog Jack. Men när den gamle syndaren stod vid himlens port blev det nobben, där släpptes han inte in. Han begav sig ner till helvetet, men djävulen var fortfarande sur över att ha blivit blåst och smällde igen porten han med. Ingenstans var Jack välkommen. Till slut lät dock djävulen blidka sig så pass att han gav Jack ett glödande kol och en rova att sätta det i, för att lysa väg genom det eviga mörkret i Limbo. Det är bakgrunden till pumporna som lyser på Halloween.

Allhelgonaafton, Halloween, alla helgons dag och alla själars dag, vad firar vi, och när? Förvirringen bottnar delvis i att All Hallow´s Eve på 1700-talet togs bort som helgdag, då den protestentiska kyrkan inte dyrkar några helgon. Men bruket att tända ljus på anhörigas gravar fanns kvar, företrädesvis vid jul. Efter andra världskriget blev det en alltmer utbredd sed att tända ljus på gravarna vid allhelgona och 1953 blev Alla Helgons Dag officiell helgdag igen. Nu ska vi se om jag kan reda ut begreppen. Halloween firas den sista oktober, som även är allhelgonaafton. Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. De sammanfaller ibland. Den gamla allhelgonadagen ligger kvar den 1 november, men utan att vara helgdag. Och under medeltiden var 2 november alla själars dag.

Första november är även ett viktigt datum på många andra sätt. Då spådde man vintervädret i det gamla bondesamhället. Om solen inte sken så länge att man hann med att sadla en häst skulle det bli en snörik vinter. Och idag, ser jag här på Sydnärkenytt, är det årets viktigaste dag för kommunpolitikerna. Invånarantalet den 1 november är det som avgör exakt hur mycket pengar kommunen har att röra sig med under kommande år. Så låt oss därför nu gå och tända ett ljus, för alla helgon, själar, minnet av nära och kära. för bönder och lokalpolitiker, och för Jack O'Lantern! Och för värme i vintern, som enligt alla traditioner börjar idag.

2013-11-01 15:19
Lars Litzén
Tack för lektionen!
2013-11-02 10:50
Lars Litzén
Tack för lektionen!
2013-11-02 10:50
Kommentera
Måna N. Bergers blogg

Måna N. Berger

Måna N Berger är frilansande kulturskribent med egen mjölkbod i Mullhyttan, en ateljé och bokhandel som hon fyller med böcker av lokala författare. En hembygdsälskare med vyer.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.