Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Veckan som gick blev hård

Oj, det blev en hård vecka som gick. Först hade vi ett mastodontmöte i måndags med Kumlas 45 förtroendevalda som fick vandra runt i den gamla biografen och rösta fram vilka som ska sitta i nämnderna. En vandrande politisk föreställning på hög - eller låg - nivå som varade timme efter timme med ständiga avbrott för att man inte riktigt visste hur man skulle göra. Fel blev det också, visade det sig senare.

Jag skrev en artikel efteråt och berättade om sverigedemokraten Veronica Svanberg som höll ett högstämt tal om varför partiet krävde de skriftliga val som orsakade denna folkvandring. Kanske var hon så tagen av stundens allvar att rösten knappt bar henne. Jag skrev att hon närmaste snyftande gjorde sitt framförande. Det gillade inte hennes partikollega Christian Hjertberg, som några dar senare dök upp på redaktionen och meddelade att om jag i fortsättningen skulle skriva så negativt om (sd) tänkte de inte uttala sig mer för Kumlanytt. Jag vet inte om jag ska ta det som ett hot eller som ett löfte. Vi skakade ändå hövligt hand.

Innan dess hade dock kommunfullmäktiges ordförande Dan Åke Morgan Moberg hunnit att kalla till en presskonferens kl 9 på onsdag morgon. Jag försov mig helt naturligt. Men störtade in i Stadshuset tjugo minuter sen och fick en intervju. Övriga presidiet flankerade stumt medan ordföranden berättade att hela valet från måndagen ska överklagas till förvaltningsrätten i Karlstad. Så får dom stackarna också nåt att göra.

På torsdag eftermiddag fick vi sedan veta att vårt trivsamma radioprogram Äntligen fredag stoppats av styrelsen för Kumla-Hallsbergs närradioförening (där Morgan också sitter med). Dessutom blev huxflux hela vår förening Kanal Regional utesluten från närradion. Jag får tacka alla som hjälpt till, som flickan sa vid barndopet.

Skälen till närradions tokiga beslut är flera men i botten handlar det om pengar. Kanal Regional konkurrerar om de reklampengar som Kumla-Hallsbergs närradioförening vill ha ensamrätt på. Och då ska man veta att den föreningen inte får ha reklam i sina sändningar och därför skapat en konstgjord förening med samma styrelse. Lustigt att kommunfullmäktiges ordförande lånar sig till sådana manövrar.

Ja, ja, på lördagen var det innebandy. Att filma den sporten kräver uppmärksamhet. Bollen fladdrar och far och målen kan komma plötsligt, nästan utan förvarning. Men vi fick med alla, det blev bara fem och Kumlatjejerna fick stryk i sudden. Men det var kul att intervjua några av de pigga spelarna, de hängde inte läpp. Det gjorde jag i viss mån själv när jag redigerade sent på natten efter att ha förlustat mig på premiären i Örebro för en dokumentärfilm om rasbiologen Herman Lundborg.

Så kom söndagen med tråkiga nyheter, kassörska knivskuren i "min" butik, Ica Profilen. För j-ligt är den sammanfattande reaktionen. Kan bara hoppas att hon klarar sig utan men för livet. Vad gäller mannen som överföll henne så kan dådet vara ytterligare ett tecken på hur underfinansierad och överbelastad psykvården är. Jag ville bli tagen, lär mannen ha sagt till poliserna.

På söndagkvällen brann det häftigt i Pålsboda. Charlotta Ericsson var på plats och Sydnärkenytt hängde med perfekt i nyhetsflödet.  Vi gör det ganska bra, hänger inte med på allt men  på tillräckligt mycket för att tusentals Sydnärkebor ska besöka våra sidor varje dag.

Såg i veckan att den Stora konkurrenten åter lanserade sina medarbetare i en helsidesannons med den (för att inte säga något elakare) insmickrande rubriken om att Sydnärke är viktigast i världen för dem. Dom har svällt sedan förra gången tror jag, nio personer nu, imponerande! Som prenumerant förstår man att det kostar. Vi uppmanas i denna egenannons att mejla till olika lokalredaktioner. Men skulle dom inte rationalisera och sitta på samma ställe? Har läst det nånstans men jag kan förstås ha fel.

2014-11-24 22:11
LARS
Perfekt. börjat lyssna på 89,2 slipper höra D-Å Moberg och Katta Hanssons stämma med detsamma man slog på 94,3 på morgonen. Nu när man vet ägarkonstelationen till 94,3 förstår man varför det varit så mycket politikreklam. LYCKA TILL 89,2
2014-11-29 16:38
LARS
Perfekt. börjat lyssna på 89,2 slipper höra D-Å Moberg och Katta Hanssons stämma med detsamma man slog på 94,3 på morgonen. Nu när man vet ägarkonstelationen till 94,3 förstår man varför det varit så mycket politikreklam. LYCKA TILL 89,2
2014-11-29 16:38
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla