Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Torbjörn, världens
bäste biljardspelare

Världmästaren Torbjörn Blomdahl omgiven av t v finalisten Anh Duc Chien Nguyen och t h semifinalisterna Sameh Sidhom och Semih Sayginer. Foto: Kozoom

Ännu en gång har Torbjörn Blomdahl visat att han är världens bäste biljardspelare. Det skedde i danska Randers i lördags då han sensationellt lyckats spela sig ända fram till VM-finalen i 3-vallars carambole där vietnamesen Anh Duc Chien Nguyen fick ge sig för svensken.

Få hade tippat att Torbjörn, som hunnit fylla 57, skulle kunna bli världsmästare igen. Senast skedde det i franska Bordeaux 2015 men efter den titeln började han tappa formen . En operation tvingade honom till ett tävlingsuppehåll och det gick sedan knackigt på flera turneringar.

Plötsligt gick den gamle mästaren inte riktigt att känna igen, han fick förtvivlat svårt att knyta ihop säcken, kunde leda i slutet av matcherna men ändå förlora, överspelad av både yngre konkurrenter och veteraner i det toppskikt av biljardproffs som han själv tillhört sedan 1980-talet.

På senare år har prispengarna ökat i trevallars carambole, stora koreanska företag sponsrar och i USA har en miljardär satsat på en ny turnering - att se medspelarna ta hem de växande potterna var väl inte så kul för Torbjörn Blomdahl.

Pappa Lennart får en kram av Torbjörn - eller tvärtom.

Men han stretade på och har berättat att det började lossna under hösten. För en biljardspelare av Torbjörns dignitet handlar det om att hitta den där exakta tiondelen av en millimeter där bollen ska stötas för att få rätt skruv och rulla den väg på bordet där de två andra bollarna träffas. Det handlar om att i varje nytt läge välja smartast lösning, att ur sin minnesbank av tiotusentals tidigare stötar välja - och kunna utföra - den optimala stöten.

I Randers var det så dags att visa biljardvärlden att mannen från BK Borgen i Hälsingborg inte kunde räknas bort. Enkelt vidare från gruppspelet mötte han toppturken Lütfi Cenet, höll på att åka ut direkt men räddade sig till 40-40 och vann övertygande i förlängningen.

På läktaren satt pappa Lennart Blomdahl, själv en gammal biljardmästare, och hejade vilket definitivt hade betydelse. "Pappa gav mig tur och mod", berättade Torbjörn efter VM-segern. Och tur och mod visade han i den absolut tuffaste matchen mot den belgiske mästaren Eddy Merckx. Den slutade också 40-40 varefter Merckx går fram och gör sju stötar på raken. Borde vara svårslaget. Då kontrar Blomdahl med åtta!

Den sjätte stöten i serien är just en sådan som bara en Blomdahl vågar göra i det läget. Danskar och tillresta svenskar i publiken tjöt ikapp över den bländande uppvisningen.

Danskarna hade dock lättare att hålla igen på ovationerna i kvartsfinalen då svensken enkelt krossade det danska hoppet Dion Nelin. I semifinalen blev Blomdahls offer den unge elegante egyptiern Sameh Sidhom. Och så var legendaren i final igen, den sjunde i karriären.

Finalen artade sig som tidigare matcher, Torbjörn hade hela VM-turneringen överraskat med en nyfunnen säkerhet som resulterade i längre serier (stötar i följd), flera tvåsiffriga. Ett tag ledde svensken nu med 22-3 men vietnamesen kom igen, hittade sitt spel och närmade sig obehagligt påträngande vår idol, som verkade stå och stampa och missa till synes okomplicerade stötar. Usch!

Men mästaren fick lyckligtvis fart på maskineriet när det som bäst behövdes och kunde trots en stark vietnamesisk spurt stänga matchen med 40-37. 

Så här glad blir man efter att ha vunnit en gastkramande förlängning med 8-7. Foto: Kozoom

Jag har inte hittat en rad om denna magnifika VM-seger i de tidningar jag läst. Biljard är som vanligt skamligt ignorerad av okunniga sportredaktioner. På söndagens resultatbörser redovisades VM i trampolin och en japansk deltävling i shorttrack men inte att en svensk blivit världsmästare i en sport med miljoner utövare.

Den som vill veta mer om sporten och Torbjörn Blomdahl har ännu chansen (t o m 10 december) att på SVT Play se dokumentären "Världens bäste Torbjörn".

2019-12-02 22:32
JB
SNN visar återigen att ni är den bästa tidningen både med lokala & världs nyheter.
2019-12-03 9:26
Andreas Lagemyr
Kung Torbjörn!
2019-12-04 14:24
JB
SNN visar återigen att ni är den bästa tidningen både med lokala & världs nyheter.
2019-12-03 9:26
Andreas Lagemyr
Kung Torbjörn!
2019-12-04 14:24
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.