Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Torbjörn vann allt
på Söderbiljarden

Jag for iväg till Tjockholmen över helgen för att se på biljard, det blev både buss, tåg och tunnelbana för att ta sig till Söderbiljarden på Bondegatan där årets SM i trevallars carambole avgjordes.

Torbjörn Blomdahl, vår bolltrollande hjälte, höll för favorittrycket och vann i finalen mot klubbkamraten Björn Lohmander SM-titeln för 27 gången (eller nåt liknande). Han klarade av kvalmatcher, kvarten, semi och final i ganska överlägsen stil trots att han klagade på influensa och hade riktigt ont i halsen.

Krönikören Litzén med nyblivne SM-vinnaren Blomdahl, som snart kan ses i en SVT-dokumentär.

Men när Torbjörn går fram till bordet för att analysera ännu en utmaning som uppstått i spelet med de tre bollarna är han förstås superproffsig. En världsstjärna som blinkat i 35 år.

När han böjer sig ner och börjar måtta med kön mellan de krökta fingrarna har han allas uppmärksamhet. Han kan finjustera länge. Men så brukar det bli bra också. Inte alltid men tillräckligt ofta för att försörja sig.

Den vita bollen stöts iväg, touchar löst den gula, hårt skruvad gör den en osannolik studs i vallen, fortsätter flera gånger in i andra vallar, studsar och vandrar över bordet och landar precis på den röda bollen med en avmätt dunk. Ny poäng!

Så håller det på. Helt lätt är det inte att komma in i spelet och till fullo inse dess finesser och svårigheter. På Söderbiljarden är vi ett 50-tal experter som knäpper med fingrarna i diskret uppskattning för en vacker stöt. De flesta av oss spelar säkert själva.

Skåningarna är urstarka i carambole,  alla spelare i semifinalerna kom från Helsingborgsklubben Borgen, som dominerat spelet i årtionden. Många hade sett fram emot en match mellan Blomdahl och Michael Nilsson, en internationellt meriterad utmanare som visat kanonform, men denne slogs ut i kvarten av Nalle Olsson - att se de två cirkla runt bordet som framtunga slagbjörnar var ett skådespel i sig.

Sedan slog Björn Lohmander Nalle Olsson i semifinalen medan David Pennör, Sverigetvåa och försvarande mästare, fick stryk av Torbjörn i den andra. 

- Det hade gått så bra i de tidigare matcherna men nu låste det sig, sa David efteråt.

Söderbiljarden visade sig vara ett trevligt ställe, inte bara för sina fyra carambolebord, även pool och dart fanns det gott om plats för. Och med servering av hemlagat.

På en anslagstavla satt gamla tidningsklipp om biljard. Ett handlade om SM-vinnaren i carambole 1962, Lennart Haag. Honom tänker jag besöka. Han bor i Tiveden.

Jag delade ut reklamlappar för vår kommande dokumentärfilm om Torbjörn Blomdahl inklusive biljardhistoria. Den sänds i SVT 2 torsdag 13 juni kl 20.

Det är Kumlafilmaren Sune Eskelinen och jag som gjort det mesta av denna timslånga dokumentär men flera andra yrkespersoner är också inblandade. ”Världens bäste Torbjörn” heter filmen och jag tycker den blev ganska bra.

2019-06-02 21:30
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla