Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Christer var en
sammansatt man

Christer Svedman 1946-2018

Och nu är Christer död, en av mina närmaste vänner som jag känt i säkert 50 år. Hans bror ringde och berättade att Christer inte hade orkat längre.

Det sköljer liksom en våg av smärta genom kroppen när man får ett sånt besked, orden stockar sig, tårarna bränner. Man tycker synd om den som gått bort och inte får vara med längre. Och man tycker synd om sig själv för de gemensamma minnen man inte längre kan dela. Man rycks ifrån.

Det var förstås den förbannade cancern som till slut tog död på Christer Alexander Svedman, 72 år fyllda, efter att i flera år förpestat hans liv och tvingat honom till ansträngande behandlingar. Att han så länge gjorde motstånd, höll hoppet vid liv, var starkt beundransvärt. När vi pratade härom veckan låg han på sjukhus och hoppades kunna komma hem igen men det blev inte så.

Christer bodde det sista tiotalet år i en liten kvart på Björngårdsgatan i Maria Magdalena församling på Söder i Stockholm. Hissen med gallergrind segade sig tyst upp till fjärde våningen. Mässingsskylten C. A. Svedman på dörren gjorde ett mycket sobert intryck som inte motsvarades av interiören. Lägenheten var trång, ofta dammig och fylld med böcker i underbara travar, skivor, filmer, bilder.

Eftersom Christer var en läsande människa tillika proffsfotograf med ett brett intresse för såväl andliga konster som gommens njutningar fanns det aldrig någon brist på samtalsämnen. Det var alltid jäkligt kul att sitta och snacka med Christer, bolla referenser - vi var lika gamla – tipsa varandra om intressanta ting och garva.

En gång gjorde vi en långresa i en gammal husbil genom Östeuropa. Det var våren 1989 och snart skulle det gamla Sovjetväldet rullas upp i Prag och Budapest. Det var elektriskt och Christer plåtade - men just nu undrar jag vart bilderna tog vägen.

Jag har alltid tyckt att min vän såg ut som en indian. Det fanns något vilt över honom och dom som sett honom på dansgolvet håller med. Samtidigt var han en mycket ordentlig person, försiktig och närmast ängslig när det kom till pengar.

Han gav aldrig sina konstnärliga ambitioner riktigt  chansen att blomma, han skulle ju försörja sig också och landade i taxisvängen trots en socionomexamen. Därmed inget ont sagt om chaufförer. Kamerorna blev i alla fall liggande för ofta.

Att han aldrig fick uppleva sin riktiga pappa tror jag påverkade honom mer än han själv kanske förstod. En osäkerhet någonstans långt därinne. Det var något vi dock sällan eller aldrig talade om.

Ja, han var en sammansatt man, Christer Svedman, en vänlig man som frånsett de tuffa sista åren fick ett rikt liv. En man som älskat många och många älskat för den han var.

2018-08-16 2:19
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.