Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

SVT har avlövat
Örebro bit för bit

Jag läser på webben hos mitt fackförbund att SVT i Örebro inte längre ska sköta TV-sändningarna av sina nyhetsprogram, det lilla som är kvar av den omfattande produktion som en gång bedrevs i det livaktiga TV-huset i Almby.

Att det blir SVT i Karlstad som tar över utsändningen av nyheter från Örebroredaktionen är nästan pinsamt, i alla fall ironiskt. När de regionala nyhetsprogrammen startade var det Örebro som skötte ruljangsen i Tvärsnytt för både Karlstad och Västerås. Värmlänningarna klagade bittert över denna underordning och fick till slut sända själva. Och nu tar de över Örebro, grattis!

Det har väl ingen större betydelse varifrån programmen sänds, kan man tycka. Huvudsaken är ju att det sänds lokala/regionala nyheter. SVT-ledningen har muntert motiverat åtgärden med att örebroarna genom att slippa ansvaret för stressiga sändningar nu får mer tid att ägna sig åt journalistik på webben och därigenom nå en yngre publik istället för de gamlingar som ser på TV.

Möjligen ett knepigt argument för ett bolag som skattefinansieras för att göra TV men även facket verkar vara med på noterna.

Det var facket definitivt inte 2004 när den omfattande TV-produktionen i Almby slaktades. Protesterna haglade från partier och föreningar mot SVT-ledningens korkade beslut. Även landshövdingen – det var Gerd Engman, hedrat vare hennes minne – sa ifrån på skarpen.

Inget hjälpte, när makten i Stockholm bestämt sig avlövades Örebro på ett medialt kraftcenter, en plats för direktsända samhällsprogram, en scen för kultur och underhållning. Och med tekniskt kunnande att fixa biffen, att greja en sändning.

Delvis bibehölls kompetensen med egna nyhetssändningar men SVT i Örebro blir nu definitivt snöpt. Utan egen möjlighet att sända TV-program hamnar hela regionen vid sidan om, i ett tekniskt vacuum. Vad det kan få för konsekvenser i ett krisläge kan man undra över.

2019-05-23 3:35
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.