Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Deutschland über alles

Före fotbolls-VM kunde man testa sig för vilket lag man borde hålla på. Eftersom jag gillar bratwurst blev det Tyskland för min del. Ett tips som slog in hela vägen. Bratwurstarna spelade helt enkelt den bästa fotbollen av alla länder och vann rättvist. Någon emot?

Den stora chocken var givetvis semifinalen mot Brasilien. En haktappare.  När det stod 5-0 efter en halvtimme ville min yngsta dotter inte titta längre. Hon är lite känslig och jag förstår henne. Hon orkade inte se hemmalaget förnedras ytterligare och visst var det nästan obehagligt att se detta sammanbrott.

Det var rena blixtkriget. Tyskarna sågade sig fram så hejdlöst effektivt, som Stukabombare mot en oskyddad civilbefolkning (ursäkta liknelsen), och så förbaskat snyggt, lekfullt elegant.  De brasilianska stjärnorna, som hunnit bli våra bekanta, stod med tomma ansikten överspelade gång på gång.

Och på de enorma läktarna flödade tårarna hos ett folk vars nationella dröm och självkänsla gick i kras. Lycka till med OS 2016.

Speltiderna i detta välarrangerade mästerskap passade mig perfekt.  Varje kväll var en TV-fest med ett pärlband av underhållande matcher av hög kvalitet.  Jag saknade inte svenska landslaget.

Jag hade heller inte saknat svenska tyckarlandslaget. Hur SVT kan ha mage att slösa licenspengar på så många pladdrare gör mig beklämd. Att vi slapp Glenn i finalen var en nåd att stilla bedja om. Den mannen går mig på nerverna och jag upprepar mitt krav för alla sportsändningar: Ge oss möjlighet att koppla bort matchkommentatorerna men behålla arenaljudet så att vi ostörda kan njuta av evenemangen.

Jag såg Putin på läktaren i Rio när han grattade Merkel och det kändes tomt. Festen var över. Fyra år till nästa fotbolls-VM i Ryssland. Undrar om Ukraina kvalar in? 

2014-07-14 18:19
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.