Logotyp Sydnärkenytt
15 June 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Wallenberg är
kvar i värmen

När jag var en framåtblickande ung man deltog jag i en 1 majdemonstration, som startade på Karlavägen i Stockholms ädlare kvarter, på Öfvre Östermalm. Vädret var vackert och jag hade själv gjort plakatet. På ena sidan stod det "Vägra värnplikt", på den andra "Wallenberg till Nordpolen".

- Mycket lustigt, sade en skrockande gentleman som kom flanerande i solskenet på boulevardens mittremsa bland oss upptända demonstranter. Han betraktade mitt plakat med ett småleende.

- Det ska jag berätta nästa gång jag träffar Pirre.

Han avsåg Peter ”Pirre” Wallenberg men det visste jag inte då. Pirre var inte någon särskilt framträdande Wallenbergare vid denna tid. Det var fadern Marcus ”Dodde” Wallenberg som ledde dynastin, mannen som såg till att anställa en chaufför med samma skonummer så att denne kunde gå in hans engelska skor.

Nåväl, den roade herren på Karlavägen var kanske med i onsdags när vännen Pirre begravdes, han var i så fall inte ensam. Det var en tillställning med 700 gäster där den svenska makteliten betygade ”finansfursten” sin vördnad, inklusive kungaparet och LO:s ordförande.

Pirre hade visat sig vara en klippa för familjen när Dodde snört av sig skorna för sista gången. Wallenbergarnas makt över svenskt näringsliv säkrades även för kommande generationer. Därför var begravningsgästerna så tacksamma. Det var en uppslutning kring rådande ordning. Lunchen intogs på Grand Hôtel, familjekrogen.

Själv blev jag haffad av polisen bara efter några hundra meter i 1 majtåget. Inte för att jag önskat Wallenberg ut i kylan utan för mitt försök att uppvigla allmänheten till att svika den väpnade plikten mot fosterlandet. Det var straffbart vid denna tid. Jag fick sitta några timmar i arresten och kanske fick jag böta, jag minns inte så noga.

Långt senare gjorde jag lumpen vilket åtminstone visar att jag inte är sämre än att jag kan ändra mig. Min inställning till den privata maktkoncentrationen i näringslivet har jag inte ändrat.

Den framlidne Peter Wallenberg bosatte sig på äldre dar på Värmdö i skärgården, på den vackra Breviks gård som han köpt av Stockholms stad för en massa miljoner och låtit rusta upp. Samt lät han riva det vita huset på andra sidan grusvägen där min pappa föddes och mina farföräldrar troget tjänade familjen Holterman, den dåvarande gårdsägaren.

Vi kusiner hade inga plakat när vi en majdag i samlad tropp gick förbi Pirres chateau. Men vi skrek lite argt och hytte med näven.

2015-02-07 23:07
JC
Mycket trevlig läsning. Gamla goda tider jag önskar fått upplevt.
2015-03-01 15:04
JC
Mycket trevlig läsning. Gamla goda tider jag önskar fått upplevt.
2015-03-01 15:04
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla