Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Mammas dagbok bekräftar min historia

Sommaren 1948 var jag 2,5 år gammal. Det har förstås gått en evighet men jag minns den som idag, dagen då jag föll från granen, en historisk händelse jag berättat åtskilliga gånger för mina barn och alla som vågat lyssna men jag har aldrig blivit riktigt trodd.

Vi bodde i moster Hilmas sommarstuga i Enebyberg och farbror Nisse hade skjutsat ut oss dit med lastbil.

Det hade tyvärr regnat mycket den sommaren, det minns jag i och för sig inte, men numera vet jag det. Men just den här dagen var det uppehåll, kanske även soligt.

På tomten framför stugan stod en jättelik gran. Som 2,5-åring ville jag nu imponera på mina något större lekkamrater och började klättra upp i granen. Grenarna satt på perfekta avstånd, mina nedärvda gripreflexer fungerade med aplik självklarhet och jag klättrade högre och högre.

Jag nådde till slut väldigt högt och såg ner på publiken med skräckblandad förtjusning. Det susade häruppe.

Jag såg även min mamma som kom ut ur Hilmas lilla stuga. Hon spanade närsynt efter mig men såg mig inte.  Så frågade hon barnen: Var är Lars? Där! svarade de och pekade mot grantoppen.

När modern detta såg hon utstötte ett ångestskri. Jag hörde den gälla skräcken i hennes röst och insåg plötsligt att jag befann mig i en farligare situation än jag förstått.

Jag blev gastkramad. Det är dessutom mycket svårare att klättra ner än upp. Det vet varenda katt. Jag tappade taget om grenen jag klamrat mig fast vid och föll.

Men den väldiga granen med sina kraftiga armar tog väl hand om mig. Jag föll handlöst genom grenverket - men inte så fort. Barrgröna fjädrar dämpade farten innan jag med en duns slog i marken.

Alldeles intill en stor sten.

- Det kunde slutat illa, skriver mamma i den dagbok min bror hittade i en låda häromdagen.

Historien om min vid späd ålder genomförda granklättring som ingen riktigt velat tro på finns exakt beskriven i hennes dagbok!

När jag läste raderna, nedtecknade för snart 65 år sedan, fylldes mitt sinne med rörelse, med triumfens ljuva sötma. Beviset gick inte att komma runt, mamma kunde inte ha hittat på detta. Hon skrev ju också om den regniga sommaren.

Jag berättade om dagboken för mina barn och de såg rätt imponerade ut. Det var ingen skröna deras far fabricerat - respekt!

Deras mor verkade ändå inte helt övertygad:

- Ni känner väl till Hitlers förfalskade dagböcker?

2013-02-16 23:00
Tarmo Sundström
Ja, jag säger då det!
2013-07-16 18:39
Tarmo Sundström
Ja, jag säger då det!
2013-07-16 18:39
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.