Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Ännu ett lyckat bilköp

Jag kommer aldrig att köpa en ny bil, jag har aldrig haft råd och varför en ny när det finns så många begagnade? Den dyraste jag köpt kostade nästan 80 000 kr men den var å andra sidan tillverkad 1955.

Men bruksbilar - jag har väl haft ett 30-tal vid det här laget - kan väl få kosta kring tiotusen, upp eller ner några lappar. Det är lagom. Sen får man se hur de håller - och medge att det finns en massa duktiga mekar som behöver jobb.

Visst har jag åkt på bakstötar, den snabbaste skedde bara trehundra meter från bilfirman. Skorven (jag minns inte ens märket) la av vid ett rödljus och i helig vrede sköt jag den tillbaka till firman och krävde att få igen pengarna. Det fick jag, typ 800 kronor.

Det var på den gamla goda tiden då bilprovningen inte var uppfunnen, bilaffärerna gick mera lättsamt till.

I huvudsak har mina begagnade inköp varit lyckade. Visserligen får man aldrig vara främmande för fel i maskineriet, ha en mental beredskap för att det plötsligt kan börja ryka eller dunka eller vara alldeles tyst när man vrider på nyckeln. Men eftersom man ligger på en så låg nivå från början så gör det inte så mycket. Man vänjer sig.

För den stackare som lagt hundratusen på en kärra kan motsvarande åkommor leda till mentala sammanbrott.

Jag blev därför inte så skakad när man ringde från verkstaden och meddelade att min trogne vän sedan flera år hade drabbats av brusten bakaxel. Dags att begrava den, var budskapet.

Jag grämde mig dock över att ha kostat på denna 22-åring nya däck för inte så länge sedan, både sommar och vinter. Det var väl en blandning av nostalgi och säkerhet som låg bakom detta beslut. Nu stod jag där med ett vrak med fina däck.

Jag gick ut på nätmarknaden och hittade en lagom modell i Katrineholm, en Picasso, som stod och frös översnöad på firmans bakgård såg det ut som på bilden. Priset var lagom, milen likaså. Var det nåt att ha? Dolda fel?

Bilhandlaren hette Klas och jag tyckte att han lät OK. Jag går mycket på rösten. Priset ver nersatt för bilen var så ful i lacken, en parkeringsskada som ägaren sprayat själv, var förklaringen. Annars inga problem. Hmm.

Jag tog tåget till Katrineholm, det går på en timme med uppehåll i Hallsberg. Jag delade vagn med ungdomar från Alléskolan som klev av i Vingåker. Klas hämtade mig på stationen, Picasson hade han kört in i utställningslokalen bland alla fina och glänsande bilar. Den höll på att tina.  Jag tyckte den var ganska snygg med den fula lacken.

- Kör en sväng, sa Klas och öppnade dörrarna. Jag körde runt kvarteret och insåg att den här bilen skulle jag ha, mjukt och fint, allt verkade funka. Ultramodern jämfört med min gamla XM, detta var en -04 med digital display. Jag var på väg att rulla in i det nya årtusendet!

Picasson rullade dessutom hela vägen hem till Kumla. Alltså ett mycket lyckat köp - tills motsatsen eventuellt bevisas av bilprovningen i vår.

2013-01-11 23:00
Tarmo Sundström
Jag skulle kunna räkna upp ett antal bilar som jag också har haft problem med, en bil inköpt här i Kumla för ganska många år sedan... ojojoj men några pengar tillbaka var det inte frågan om!
2013-07-16 18:46
Tarmo Sundström
Jag skulle kunna räkna upp ett antal bilar som jag också har haft problem med, en bil inköpt här i Kumla för ganska många år sedan... ojojoj men några pengar tillbaka var det inte frågan om!
2013-07-16 18:46
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.