Logotyp Sydnärkenytt
15 June 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Lustiga huset i Sotji

Jag ber om ursäkt men OS vid Svarta havet rör mig inte i ryggen. Jag struntar fullständigt i hur det går i spåren och på isarna.

Att läsa de nationalistiska sportdårarnas rubriker om våra svenska medaljhopp ger mig samma känsla som skrattspeglarna i Lustiga huset, en förvrängd värld där en tappad stav blir tragedi och en stukad stortå får löjliga dimensioner. För att inte tala om den närmast religiösa medaljfixeringen: ”Kallas silver gav lugn i truppen”. Sånt är roligt.

Sportjournalisternas roll under OS och andra jättearrangemang är att kliva in i en tunnel. Jag har klivit med under många år, suttit klistrad vid TV:n, slukat kommentarer och varvtider. Offrat om inte tusentals men säkert hundratals timmar på något som i efterhand är helt oväsentligt.

Men jag har slunkit ur, befriats från tunnelseendet. Det har varit lättast med de snoriga vintersporterna och förstås allra lättast detta år när OS inte sänds på de vanliga TV-kanalerna. Jag hade nog kollat på lite bob och backhoppning om jag haft möjlighet och framförallt skridsko på kortbana men nu är det som det är. Jag slipper.

Att olympiska kommittén säljer TV-rättigheterna till högstbjudande är ytterligare ett led i elitsportens hejdlösa kommersialisering.

Dom svenska deltagarna har under åren sponsrats med åtskilliga miljoner skattepengar i träningsbidrag men det är privata bolag som snor åt sig den färdiga produkten, underhållningsvärdet för dom som njuter och lider i tunneln.

2014-02-12 3:05
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla