Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Övergrepp
mot datorägare

Förvaltningsrätten i Luleå avkunnande på måndagen domar i ett 20-tal ärenden från innehavare av datorer som inte ville betala TV-licens om 2 076 kr om året för sina datorer. Deras klagomål avslogs utan prut.

Motiveringen är förstås att man kan se på SVT:s program via datorn. Licensen, eller apparatavgiften som det heter, ska vara "teknikneutral". Lik förbaskat är domslutet ett övergrepp mot datorinnehavare.

Låt mig först som sist poängtera att jag är beredd att betala min del för att TV, radio och utbildningsmedia ska kunna fortsätta att göra program i allmänhetens tjänst,  relativt oberoende från statsmakter och kommersiella intressen.  Jag gillar inte allt de producerar men tillräckligt för att bidra.

Övergreppet består i att jag - om jag inte redan har TV och betalar licens - skulle tvingas betala tusentals kronor extra för den dator jag köpt långt innan SVT beslöt sig för att streama sina sändningar och lägga ut dem på SVT Play.  Vad säger konsumentlagen om detta? Kan en bilförsäljare i efterhand montera extrautrustning utan att man bett om det?

Det var vare sig en domstol eller politisk församling som bestämde att programmen kunde ses i datorn, det var företaget självt. Att då i efterhand kräva pengar av datorinnehavare och dunka en obskyr lag i skallen på oss gör mig milt sagt förbannad.

Nästa steg med samma sjuka logik blir att klämma åt alla icke innehavare av TV som har smartphones och läsplattor.  Alltså: När du ska köpa en dator eller mobil måste du då plussa på priset med 2 076 kr  om året om förvaltningsrättens domar står fast.

Domarna kommer dock överklagas, i första hand till kammarätten. Det finns fler steg att gå, det kan bli en långkörare och sluta på EU-nivå eller Europadomstol medan indrivaren Radiotjänsts rykte blir allt solkigare.

Teknikutvecklingen har sprungit förbi licenssystemet, jag har skrivit det förr och upprepar:  Det enda rimliga är att finansiera public service-programmen i TV och radio via skattsedeln. Det går ju bra med begravningsavgiften.

2013-06-25 0:01
?:)
det enda rimliga vore om man la allt tv-tittande på pay-perview istället,något mer rättvist system finns nog inte.men det kommer aldrig att hända för då skulle svt förlora för mycket pengar.
2013-06-25 16:31
Blondieman
Jag kommer inte åt en sekund av viaplay, netflix, kanalplus osv utan att först ha betalat 1 kr. Varför lyckas inte SVT med samma system?
2013-08-18 10:03
?:)
det enda rimliga vore om man la allt tv-tittande på pay-perview istället,något mer rättvist system finns nog inte.men det kommer aldrig att hända för då skulle svt förlora för mycket pengar.
2013-06-25 16:31
Blondieman
Jag kommer inte åt en sekund av viaplay, netflix, kanalplus osv utan att först ha betalat 1 kr. Varför lyckas inte SVT med samma system?
2013-08-18 10:03
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.