Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Liv eller död kan
bero på en toffla

När jag nyser gör det förbaskat ont i revbenen på vänster sida. När jag hostar är det som att få ett knivhugg på samma ställe. Det är tofflornas fel.

Jag skulle bara hämta en grej i gamla huset och klev ut i mina tofflor av klassisk modell från Skoindustrimuseet, Vet inte hur många par jag slitit ut genom åren, absolut bästa tofflorna någonsin. Men sulorna brukar bli blankslitna och det hade snöat och nu tog jag ett kliv på den snöklädda trappstenen.

Man fattar ju ingenting när man ligger där. På en tiondels sekund har man förvandlats till en förvriden människospillra, en ömklig gestalt som inte bara tappat ena toffeln utan också kvider och grimaserar av smärta.

Jag kunde förstås ha slagit ihjäl mig. Dunkat skallen i trappstenen. Eller brutit ben. Hamnat på sjukan. Nu slog jag sidan mot ett vasst trapphörn, fick en riktig kyss mot revbenen men utan att punktera lungan, som det verkar. Tur i oturen.

Men fy för den lede vad ont det kan göra. Om revben spricker är det bara att vänta ut läkningen, har jag fått höra. Smärtan är samtidigt en påminnelse om hur fruktansvärt snabbt livet kan förändras. Ett litet felsteg och du kan ha tappat tofflorna för gott.

2021-01-09 14:06
Svennis
Lars jag vet hur det känns för några år sedan så gick jag för att köpa pizza till mig och syrran i centrala Kumla. Glad i hågen så var jag på väg till bostaden och ett tunt lager nysnö hade fallit under dagen. Utan förvarning så slogs benen undan för mig och jag kastades handlöst till marken. Glasögonen for åt ett håll och pizzorna åt ett annat håll och själv slog jag i bakhuvudet. Döm om min förvåning när jag skulle hämta pizzorna så var de helt oskadda för de hade landat på rätt sätt med botten ned. En läkare sa en gång till mig en gång citat: Att livet kan ta slut lika snabbt som att trycka på en strömbrytare kusligt men sant En idé kanske Skoindustrimuseet kan tillverka tofflor med vintersula grovmönstrade? Krya på dig hälsar en lika envis man som Lars.
2021-01-09 16:31
Sonja Cederlöf
Vilken otur. Men tacka Gud att det inte blev värre, att du hade hamnat på akuten och blivit av med ditt självbestämmande. Men kanske borde du träffa en doktor? Tidigare fanns hemsjukvård för den som bor inom 2 mils radie från Örebro - men den servicen är nog indragen. Kan inte hitta den i Regionkatalogen. Du borde i alla fall ringa 1177 för att få råd. Det sägs att revbensskador är besvärliga och smärtsamma. Hoppas på det bästa och ett snart tillfrisknande!
2021-01-09 17:02
Anna
Ta det lugnt o krya på dig
2021-01-09 19:06
Svennis
Lars jag vet hur det känns för några år sedan så gick jag för att köpa pizza till mig och syrran i centrala Kumla. Glad i hågen så var jag på väg till bostaden och ett tunt lager nysnö hade fallit under dagen. Utan förvarning så slogs benen undan för mig och jag kastades handlöst till marken. Glasögonen for åt ett håll och pizzorna åt ett annat håll och själv slog jag i bakhuvudet. Döm om min förvåning när jag skulle hämta pizzorna så var de helt oskadda för de hade landat på rätt sätt med botten ned. En läkare sa en gång till mig en gång citat: Att livet kan ta slut lika snabbt som att trycka på en strömbrytare kusligt men sant En idé kanske Skoindustrimuseet kan tillverka tofflor med vintersula grovmönstrade? Krya på dig hälsar en lika envis man som Lars.
2021-01-09 16:31
Sonja Cederlöf
Vilken otur. Men tacka Gud att det inte blev värre, att du hade hamnat på akuten och blivit av med ditt självbestämmande. Men kanske borde du träffa en doktor? Tidigare fanns hemsjukvård för den som bor inom 2 mils radie från Örebro - men den servicen är nog indragen. Kan inte hitta den i Regionkatalogen. Du borde i alla fall ringa 1177 för att få råd. Det sägs att revbensskador är besvärliga och smärtsamma. Hoppas på det bästa och ett snart tillfrisknande!
2021-01-09 17:02
Anna
Ta det lugnt o krya på dig
2021-01-09 19:06
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.