Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fågelmördaren
bär ingen bjällra

Den är svart, den är tovig och en hemsk fågelmördare. Grannen och jag har ännu inte lyckats stoppa den men har vissa planer.

Kattjäveln dök upp förra vintern under våra fågelbord och började sprida död och panik bland våra bevingade vänner, som vi gärna vill hålla vid liv under den hårda vintern.

Jag har sett hur katten jobbar och medger motvilligt att jag kan beundra jaktförmågan. Det är som i alla naturfilmer man sett med lejon och geparder på savannen. Hur den lägger sig i bakhåll och försiktigt tryckt mot backen smyger sig fram för att explodera i ett anfall som får fjädrarna att ryka och ofta slutar med att den slinker undan med en pipande fågel i käften.

Som sagt, en mördare, ”en spinnande dödsmaskin”, som senaste numret av tidskriften Forskning och Framsteg kallar rovdjuret i en utförlig artikel. Rovdjur? Skadedjur är kanske en bättre benämning.

Jo, jag vet att katten varit människans bäste vän för att fånga skadliga råttor, men nya rön visar att katten själv är den djurart som ställt till med störst skada i naturen. Den är invasiv och har utrotat drygt 60 arter av fåglar och andra ryggradsdjur världen över, konstaterar tidskriften.

Då ingår dock inte människan som djurart för då ligger katten i lä.

Så gullig och så grym. Foto: Victoria University of Wellington

En tamkatt i Europa fångar i genomsnitt tolv fåglar per år, har seriösa forskare räknat fram. Hur många tamkatter det finns i Sverige är okänt, id-märkning är ju inget krav men det finns en Novus-undersökning från 2017 som beräknar antalet till 1,44 miljoner.

Sorterar man bort innekatterna (43 procent) blir summan kattdödade fåglar varje år i Sverige 9,8 miljoner, enligt Forskning och Framsteg. Lägg till de cirka 100 000 vildkatter som stryker omkring och käkar upp ännu mer småfågel per skalle så landar dödssiffran på 13,4 miljoner. Smaka på den.

Visserligen finns det gott om fåglar, flera hundra miljoner, och katterna hotar inte det svenska fågelbeståndet som helhet men dödandet dessa listiga mjukisar svarar för tycker jag är förskräckande. Särskilt när fåglarna utanför mitt fönster stryker med!

När jag hör vingfladdret och de kraxande fasanernas fasa förstår jag att han (kan vara en hon) slagit till igen. Ibland hinner jag ut för att slänga ett vedträ efter besten men har ännu inte träffat. Min granne – vi diskuterar ofta hotbilden – har röjt bland buskarna och byggt hinder för att den svarte jägaren inte ska kunna gömma sig.

Det finns några enkla knep för att minska kattens påverkan på fågelbeståndet. Släpper man ut katten efter gryningen och tar in den före skymning  är en del vunnet. Ägaren kan sätta bjällror i halsbandet för att minska jaktlyckan, inte en utan två bjällror, så att de garanterat plingar och gör fåglarna uppmärksamma. Det går även att sätta en färgglad halskrage på katten, är ett råd som förmedlas. 

Vår lokala mördarkatt har dock inget halsband, verkar närmast övergiven och smiter undan så snart den ser mig. Jag kanske ska börja mata den och då när han (eller hon) sitter där så...

2018-11-29 1:32
Crille
Jag har läst liknande texter, och där man även lyfter frågan kring hygienen i lekparker/sandlådor stadsmiljö. Katter föredrar som bekant sand att skita i, och det är även sand som barn föredrar att leka i. Lagstiftningen är solklar va det gäller katter, den är nämligen densamma som för hundar eller annat tamboskap. Ägaren ansvarar för att ha kontroll på vad djuret pysslar med. Dock med undantag för om djuret beträder ett järnvägsspår samtidigt som tåget kommer. Då står staten för ersättningen. Katter, dom hör hemma på landet, där dom kan vara katter, precis som att lejon hör hemma på savannen osv. I övrigt så tar jag fram popkornskålen nu, för empiriskt så vet vi att detta är ett ämne som kommer väcka dom mest roande åsikter.
2018-11-29 8:50
kg
Finns värre skadedjur i Sverige men dom går på två ben vistas i flock och härjar, väsnas och kostar en jävla massa pengar.
2018-11-29 9:09
Åsa Hagelstedt
Jag förstår att du värnar för småfåglarna, gott så. Men att kasta vedträn efter katten är djurplågeri och det är olagligt. Med dina försök och planer till både djurplågeri och det som slutet antyder, dödande av katten skulle du inte bli mer än "en hemsk kattmördare". Men till skillnad från katten har du som människa ett större både moraliskt och lagligt ansvar för dina handlingar. Att sätta bjällra samt följa dina övriga tips till kattägare är väldigt bra råd. Om katten som du beskriver verkar hemlös föreslår jag att du kontaktar ansvarig myndighet (länsstyrelsen) samt ett lokalt katthem som kan hjälpa katten att få ett kärleksfullt hem, mat och någon som kan förse den med bjällran. /Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
2018-11-29 9:22
Bagarn
Vi hade problem med en hemlös katt i vårt område. Vill minnas att en granne ringde till kommunen eller nån myndighet som kom och fångade in katten. Vi visste inte att den var hemlös/ägarlös innan men det tar de som fångar in den reda på.
2018-11-29 11:14
Persson
Det är inte fel på katterna. Det är fel på folk som har sina katter lösa ute. Folk som kastar saker efter katter vill jag inte ens tala om men dom har helt klart inga som helst rättigheter kvar. Det är ett mycket vidrigt sätt att behandla djur på. Felet är människor som envisas med att ha sina katter ute. En katt ska vara inomhus. När man har en katt ute ska den vara kopplad eller i en speciell kattgård som den inte kan rymma från. Kan man inte ha en katt på detta sätt ska man INTE ha katt. Så enkelt är det. Och vad beträffar människor som kastar vedträn efter katter så anser jag att dom har sjunkit så lågt att det inte går att sjunka längre ner...
2018-11-29 12:44
Pp
Jag undrar varför vissa kattägare tror att vi andra vill ha deras katter springandes i våra trädgårdar och göra sina behov.. Vem skulle acceptera att en hund sprang utan tillsyn?
2018-11-29 13:56
Pd
Vilken hemsk syn på katter! Skäms på dig!!!
2018-11-29 14:12
Crille
PERSSON: "Felet är människor som envisas med att ha sina katter ute. En katt ska vara inomhus" Detta kan vara bland det mest snedvridna på länge
2018-11-29 14:47
Falcon
Ingen som kommenterar verkar tänka på fåglarna! Hur känns det att bli krasad mellan käftarna på en katt? Fåglarna är jätteviktiga för vår natur!
2018-11-29 15:35
Persson
Har man husdjur ska man också ha uppsikt över dom hela tiden. Det finns alltför många som tycker att katter ska klara sig själva ute. Många katter blir övergivna. Det är inget annat än djurplågeri!!!
2018-11-29 16:18
Crille
Åsa: Har man anledning att tro att katten är ägarlös eller förvildad så har man rätt att avliva katten, sen finns det vissa riktlinjer för hur jakten (om så med vapen) ska bedrivas om man är i tätbebyggt område osv. Men inga andra åtgärder behöver vidtas, som att till exempelvis försöka undersöka märkning eller chip. Detta regleras i lagtexten nedan. 21 § En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av Polismyndigheten. Lag (2014:707).
2018-11-29 18:10
TS
Roligaste jag läst på länge! Så bra skrivet
2018-11-29 18:35
Jonny
Tyvärr så får man ha katter springa fritt. Det skulle önskvärt att samma regler gäller för katter som för hundar. Då skulle kattägare kunna dömas till böter när katten missköter sig. En annan sak som borde införas igen är hundskatt. Nu är det alldeles för lätt att köpa hund så många hundar hamnar i direkt olämpliga hem vilket gäller katter också.
2018-11-29 19:49
Jasmine
Fy hur ni som skriver i komentarer ser på katter. Att katter självklart ska vara inne. Vad skulle ni säga om ni inte fick vara ute. Ni tänker att ni äger katterna, i bestämmer över dem. Dem har ett eget liv och ska få leva som en riktig katt vilket är att vara ute i sin naturliga omgivning. Jag är 14 år och jag skäms åt er när jag läser dessa kommentarers! Ni borde verkligen tänka igenom vad ni skriver!
2020-04-07 13:17
Rose-Mari
Katten är inget elakt djur det hör till naturen att den jagar fåglar och småmöss etc så vi skall vara glada för att de finns jag är själv kattägare till 2 underbara missar så snälla och kloka djur som förstår mer än vad man tror vi ska vara rädda om dessa djur och alla djuren.Jag är en djurälskare.
2020-05-23 21:34
Åsa
Intressant artikel. Har full förståelse för de flesta kommentarer. Vi har två katter som vi älskar och låter gå ute dagtid som de vill här på landet. Men vi har också småfåglar som vi älskar. Och ja, det är ett problem. Katterna har bjällror på sina halsband, men det hjälper ju inte mot fågelungarna som skuttar ur sina bon när det är dax att börja bli flygfärdiga. De små dunbollarna lever på marken i ca två veckor, och matas intensivt av sina föräldrar... Vi har gjort små tygkorgar under holkarna, som fångar upp ungarna, sedan flyttar vi dem ut på en liten holme dit katterna inte kan komma. Vi har tur som bor så nära vatten. Undrar nu om det finns fler tips på hur man kan rädda just fågelungar. Och nej, vi stänger inte in våra katter mer än på nätterna. De måste också få leva som de är vana vid. Vi vill alltså "både ha kakan och äta den"... Och ja, det är egoistiskt... Så behöver ingen skriva det...
2021-03-27 12:45
Maria
Det förundrar mig att det tillåts att katter får gå lösa och Och på jakt. Hundar måste kopplas när fåglar häckar och djuren får ungar. Och de flesta hundar är kopplade året runt. Varför i allsindar får katten vara ute och jaga fritt? Både hund och katt får mat av sin ägare. Både hund och katt har jaktinstinkter. Men det betyder inte att de ska få utlopp för den. Det borde gälla koppel för både hund och katt. Och en ansvarsfull ägare borde se till att katten får vara ute varje dag i koppel eller rastgård, precis som vad gäller hund.
2021-12-09 19:47
Crille
Jag har läst liknande texter, och där man även lyfter frågan kring hygienen i lekparker/sandlådor stadsmiljö. Katter föredrar som bekant sand att skita i, och det är även sand som barn föredrar att leka i. Lagstiftningen är solklar va det gäller katter, den är nämligen densamma som för hundar eller annat tamboskap. Ägaren ansvarar för att ha kontroll på vad djuret pysslar med. Dock med undantag för om djuret beträder ett järnvägsspår samtidigt som tåget kommer. Då står staten för ersättningen. Katter, dom hör hemma på landet, där dom kan vara katter, precis som att lejon hör hemma på savannen osv. I övrigt så tar jag fram popkornskålen nu, för empiriskt så vet vi att detta är ett ämne som kommer väcka dom mest roande åsikter.
2018-11-29 8:50
kg
Finns värre skadedjur i Sverige men dom går på två ben vistas i flock och härjar, väsnas och kostar en jävla massa pengar.
2018-11-29 9:09
Åsa Hagelstedt
Jag förstår att du värnar för småfåglarna, gott så. Men att kasta vedträn efter katten är djurplågeri och det är olagligt. Med dina försök och planer till både djurplågeri och det som slutet antyder, dödande av katten skulle du inte bli mer än "en hemsk kattmördare". Men till skillnad från katten har du som människa ett större både moraliskt och lagligt ansvar för dina handlingar. Att sätta bjällra samt följa dina övriga tips till kattägare är väldigt bra råd. Om katten som du beskriver verkar hemlös föreslår jag att du kontaktar ansvarig myndighet (länsstyrelsen) samt ett lokalt katthem som kan hjälpa katten att få ett kärleksfullt hem, mat och någon som kan förse den med bjällran. /Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
2018-11-29 9:22
Bagarn
Vi hade problem med en hemlös katt i vårt område. Vill minnas att en granne ringde till kommunen eller nån myndighet som kom och fångade in katten. Vi visste inte att den var hemlös/ägarlös innan men det tar de som fångar in den reda på.
2018-11-29 11:14
Persson
Det är inte fel på katterna. Det är fel på folk som har sina katter lösa ute. Folk som kastar saker efter katter vill jag inte ens tala om men dom har helt klart inga som helst rättigheter kvar. Det är ett mycket vidrigt sätt att behandla djur på. Felet är människor som envisas med att ha sina katter ute. En katt ska vara inomhus. När man har en katt ute ska den vara kopplad eller i en speciell kattgård som den inte kan rymma från. Kan man inte ha en katt på detta sätt ska man INTE ha katt. Så enkelt är det. Och vad beträffar människor som kastar vedträn efter katter så anser jag att dom har sjunkit så lågt att det inte går att sjunka längre ner...
2018-11-29 12:44
Pp
Jag undrar varför vissa kattägare tror att vi andra vill ha deras katter springandes i våra trädgårdar och göra sina behov.. Vem skulle acceptera att en hund sprang utan tillsyn?
2018-11-29 13:56
Pd
Vilken hemsk syn på katter! Skäms på dig!!!
2018-11-29 14:12
Crille
PERSSON: "Felet är människor som envisas med att ha sina katter ute. En katt ska vara inomhus" Detta kan vara bland det mest snedvridna på länge
2018-11-29 14:47
Falcon
Ingen som kommenterar verkar tänka på fåglarna! Hur känns det att bli krasad mellan käftarna på en katt? Fåglarna är jätteviktiga för vår natur!
2018-11-29 15:35
Persson
Har man husdjur ska man också ha uppsikt över dom hela tiden. Det finns alltför många som tycker att katter ska klara sig själva ute. Många katter blir övergivna. Det är inget annat än djurplågeri!!!
2018-11-29 16:18
Crille
Åsa: Har man anledning att tro att katten är ägarlös eller förvildad så har man rätt att avliva katten, sen finns det vissa riktlinjer för hur jakten (om så med vapen) ska bedrivas om man är i tätbebyggt område osv. Men inga andra åtgärder behöver vidtas, som att till exempelvis försöka undersöka märkning eller chip. Detta regleras i lagtexten nedan. 21 § En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av Polismyndigheten. Lag (2014:707).
2018-11-29 18:10
TS
Roligaste jag läst på länge! Så bra skrivet
2018-11-29 18:35
Jonny
Tyvärr så får man ha katter springa fritt. Det skulle önskvärt att samma regler gäller för katter som för hundar. Då skulle kattägare kunna dömas till böter när katten missköter sig. En annan sak som borde införas igen är hundskatt. Nu är det alldeles för lätt att köpa hund så många hundar hamnar i direkt olämpliga hem vilket gäller katter också.
2018-11-29 19:49
Jasmine
Fy hur ni som skriver i komentarer ser på katter. Att katter självklart ska vara inne. Vad skulle ni säga om ni inte fick vara ute. Ni tänker att ni äger katterna, i bestämmer över dem. Dem har ett eget liv och ska få leva som en riktig katt vilket är att vara ute i sin naturliga omgivning. Jag är 14 år och jag skäms åt er när jag läser dessa kommentarers! Ni borde verkligen tänka igenom vad ni skriver!
2020-04-07 13:17
Rose-Mari
Katten är inget elakt djur det hör till naturen att den jagar fåglar och småmöss etc så vi skall vara glada för att de finns jag är själv kattägare till 2 underbara missar så snälla och kloka djur som förstår mer än vad man tror vi ska vara rädda om dessa djur och alla djuren.Jag är en djurälskare.
2020-05-23 21:34
Åsa
Intressant artikel. Har full förståelse för de flesta kommentarer. Vi har två katter som vi älskar och låter gå ute dagtid som de vill här på landet. Men vi har också småfåglar som vi älskar. Och ja, det är ett problem. Katterna har bjällror på sina halsband, men det hjälper ju inte mot fågelungarna som skuttar ur sina bon när det är dax att börja bli flygfärdiga. De små dunbollarna lever på marken i ca två veckor, och matas intensivt av sina föräldrar... Vi har gjort små tygkorgar under holkarna, som fångar upp ungarna, sedan flyttar vi dem ut på en liten holme dit katterna inte kan komma. Vi har tur som bor så nära vatten. Undrar nu om det finns fler tips på hur man kan rädda just fågelungar. Och nej, vi stänger inte in våra katter mer än på nätterna. De måste också få leva som de är vana vid. Vi vill alltså "både ha kakan och äta den"... Och ja, det är egoistiskt... Så behöver ingen skriva det...
2021-03-27 12:45
Maria
Det förundrar mig att det tillåts att katter får gå lösa och Och på jakt. Hundar måste kopplas när fåglar häckar och djuren får ungar. Och de flesta hundar är kopplade året runt. Varför i allsindar får katten vara ute och jaga fritt? Både hund och katt får mat av sin ägare. Både hund och katt har jaktinstinkter. Men det betyder inte att de ska få utlopp för den. Det borde gälla koppel för både hund och katt. Och en ansvarsfull ägare borde se till att katten får vara ute varje dag i koppel eller rastgård, precis som vad gäller hund.
2021-12-09 19:47
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.