Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Det stora duvslaget

Vi råkar ha en lång balkong, som vi sällan använder. Men den ligger under tak och det gillar en del fåglar, särskilt ett duvpar som återvänt flera år för att bygga bo i en hörna.

Det ska dom låta bli!

Det började för tre år sedan. Förvånande snabbt samlade de två duvorna - ett strävsamt men slarvigt medelåders par - ihop en hög med pinnar. Inte nog med att de drällde med pinnarna, dom satt och kuttrade på en bjälke och sket. På vår balkong.

Då tog jag fram kvasten och nynnande på den kära gamla schlagern La Paloma, ”Flyg ut vackra duva flyg under himmel blå...” jagade jag bort dem, rev brutalt ner deras pinnhög – och så började dom om, dom feta små liven med plirande ögon, när ingen i huset var hemma.

Det året gav paret ändå upp för mina envisa kvastattacker, jag slog dem inte men skrek ilsket och skrämde bort dem. Trodde jag.

Drivna av obetvinglig parningslust i kombination med en lika hämningslös minnesförlust - en duvhjärna kan inte vara särskilt stor - kom de tillbaka nästa häckningssäsong och började investera i en ny pinnhög, samma par, samma hörn.

Jag kände vreden stiga: Hur kunde de vara så dumma och fräcka! Jag tog det personligt. Detta var en utmaning och jag tänkte inte vika ner mig. Med livet som insats – vad gör man inte för att slå tillbaka djuriska angrepp - balanserade jag på balkongräcket och spikade fast ett rejält nät i hörnan.

För säkerhets skull satte jag även upp ett nät i den andra hörnan.

Det gjorde susen, paret såg förnärmat ut när det insett att platsen var körd för årets bostadsbygge. Jag vet inte vart de tog vägen men hörde hur de vilset hoade flera dar efteråt.

En morgon för en vecka sen tittade jag ut genom balkongfönstret. Dom var tillbaka! De satt på räcket bägge två och såg självsäkra ut, alerta, liksom på hugget. När jag öppnade balkongdörren flög de iväg utan större tempo. Jag förstod snart varför. Dessa listiga rackare hade varit ute på Hemnet och fyndat, hittat en glipa i nätet i det andra balkonghörnet.  Nytt bo var på gång.

Jag kan medge att jag var lite imponerad. Borde jag inte som belöning för denna dumdristiga strävsamhet låta dem vara?

Pinnhögen var ännu inte så stor och jag avvaktade. Men nästa dag satt de innanför nätet och pinnarna var fler. När jag gick ut på balkongen fick de panik. De flaxade så fjädrarna rök, nätet hade blivit en fälla! Ha, ha, vilka idioter, tänkte jag. I mitt stilla sinne. Högt skulle jag inte vågat säga det.

Till slut slank den ena duvan ändå ut. Den andra, troligen honan, var fast på en balkong i duvornas Hinseberg.

Hon satt hela natten. Jag förbarmade mig nästa morgon, slet ner en bit av nätet så att hon kunde flaxa iväg till sin flyktade make.

Jag lappade ihop nätet med nya bitar och ståltråd och har inte hört av dem igen. Jag betraktar mig just nu som slutsegrare i det stora duvslaget. Men helt säker är jag inte.

2016-05-03 17:58
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla