Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Jag flyter helst ovanpå

Som femåring deltog jag med min mamma som ivrig påhejare i simskola. Vi började med torrsim och satt på marken och gjorde benrörelser. Jag fick mycket beröm för mitt sätt att dra upp benen och sedan slå ihop dem.

Nästa lektion gick sämre. Jag vägrade att lägga mig på mage i det fruktansvärt kalla vattnet, jag rös och skrek och mammas desperata övertalningar hjälpte inte. Jag fick sluta simskolan. Eftersom den var betald fick mamma som kompensation istället lära sig crawla mellan bryggorna i Käppalabadet.

Jag har förstås lärt mig simma men aldrig riktigt förstått tjusningen i att sänka sig ner i ett element som vi en gång som lungfiskar och kräldjur lämnade bakom oss för att uppstå som människor. Allra minst när temperaturen är 20 grader lägre än kroppens.

Omständigheter utanför min kontroll har ibland tvingat mig att ta ett dopp. På en solig strand kan det sociala trycket bli övermäktigt. Man vill inte skilja sig från mängden. Man ska ju plaska med barnen. Och att spefullt bli kallad badkruka är ett hot som kan underminera den starkaste  karaktär. Jag är dock numera beredd att ta den smällen.

Jag vadar ut i vattnet eller sänker ner ett ben i bassängen och ältar hela tiden sammanbitet för mig själv: Varför plågar du dig på detta viset? Vad är det du vill bevisa?

Jag har inget bra svar, jag är i detta läge en liten människa som måste vara stor och inte får göra bort sig. Jag förbannar att jag föddes i detta kylslagna land och hatar alla glada typer som frustar i vattnet.

Ska jag bada och ha nöje av det bör temperaturen i vattnet hålla minst 27 grader.  Mitt ljusaste badminne härrör från Hanmer Springs på andra sidan jordklotet, en badanläggning med värme från den vulkaniska underjorden. Där fanns bassänger som höll exakt 37 grader. Jag kunde ligga i hur länge som helst.

Troligen är mitt beteende ärftligt. Jag kan inte minnas att jag någonsin såg min pappa i badbrallor. Han han höll mycket låg profil när familjen händelsevis hamnade vid en sommarstrand eller bassäng.

Han bör dock ihågkommas för en hjältemodig insats när taxen Jeppe hamnade i en fjällbäck och höll på att spolas iväg mot havet. Inte var det min badälskande mamma som då slängde sig i vattnet för att rädda jycken utan min badhatande pappa.

När det gäller livet får vi offra oss och doppa oss.

Att bassängens vatten i det nya badhuset enligt inhämtat löfte från personalen ska hålla en temperatur på cirka 28 grader förvånar mig. Ett argument för att slippa besöka denna nya friskvårdskyrka har spolats bort.

2013-01-03 23:00
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.