Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Jag får nog vara med
i Sunes film om Stene

Jag har blivit intervjuad av Sune. Det kändes rätt kul. Vi är ju arbetskamrater och jag har gjort många intervjuer som Sune filmat. Nu filmade han istället mig och ställde frågor om vad jag tyckte om rivningen av Stene gamla skola.

Jag tyckte det var ett kulturmord. Det gäller att ta i och man ska få fram sina åsikter i dagens medieklimat.

Men det tog nästan en timme innan jag fick svara. Sune Eskelinen är en mycket omsorgsfull fotograf, det ena och det andra skulle ställas in. Han tejpade upp en lampa på ett skåp för att få bakljus på objektet, det vill säga mig. Det blev en mycket vacker bild.

Sunes film om minnet av Stene skola kommer bli ännu vackrare - och tänkvärd. Han har filmat vid olika tillfällen, intervjuat barn och äldre Åbytorpsbor och ska visst knyta ihop säcken när den nya skolan är klar.

Han ställde väl inte så många frågor men jag svarade så gott jag kunde i egenskap av kritisk journalist, som i viss mån bevakat frågan.

De makthavande politikerna har en usel förståelse för betydelsen av att bevara äldre fastigheter, som betytt mycket för många. De har ännu inte fattat att vi blir lyckliga över att kunna uppleva historien i vår bebyggelsemiljö. Att äldre hus skapar sammanhang, ger perspektiv och tillhörighet i samhället.

Och har de möjligen fattat något av detta låter de sig ändå övertygas av rådgivande teknokrater och kortsiktigt ekonomiskt tänkande.

Häromåret lät kommunen bekosta en kartläggning av historiska hus i en så kallad bevarandeplan, inledd med ett högstämt förord. När det kommer till kritan åsidosätts planen. Det har hänt förr och hände igen med Stene skola, jämnad med marken.

Jag tror jag fick med det när Sune hade kameran igång. Men jag kan ha svävat ut.

2017-05-11 0:38
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla