Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Besök i Lill-Babsland

Järvsöklacken, ett landmärke, och Norrvåga by med typiska Hälsingegårdar. Foto: Wikimedia

Till slut kom jag till Järvsö i Hälsingland, berömd inte minst för att ha varit Barbro Lill-Babs Svenssons stamort på jorden (1938-2018).

Vi drack en kopp på hennes café tillsammans med ett bussresesällskap för att känna atmosfären och se på bilder från sångstjärnans unika karriär. I högtalarna hördes hennes hits. Jag är speciellt svag för låten om en prickig baddräkt där midjan var bar.

Busschauffören och jag var de enda som hade långbyxor. Han var dock ensam om att bära slips, en gladlynt något dominerande man av västgötsk typ men så rattade han också en elegant turistbuss av senaste årsmodell.

Ett urval filmisar.

Jag tänkte på Lill-Babs, sista gången jag såg henne var 2015 på Trystorps slott när hon var med i Peter Flacks sommarshow. Året före var hon i Kumla, på bokhandeln och signerade en minnesbok. Men långt tidigare hade jag ett nära förhållande till denna älskade artist, inte rent fysiskt men nästan.

Det måste ha varit på 60-talet. Jag hade fått ett extraknäck på Året Runt, den veckotidning som sannolikt haft Lill-Babs på omslaget flest gånger i svensk press. Denna gång hade tidningen satsat på möjligheten att sticka Lill-Babs kudde. Läsarna kunde skicka in en talong och få köpa en stickbeskrivning. Det var jag som tog hand om talongerna. De var tusentals.

Efter någon vecka började jag hata hennes kudde men lärde mig hur populär hon var och hur hennes namn utnyttjades.

För Järvsö utnyttjade Lill-Babs gärna sitt namn och bygden är henne tacksam. Jag hörde historien om hur järnvägsstationen var nedläggningshotad men Barbro Svensson ryckte ut och bidrog till att tågen ännu stannar för både besökare och fastboende, en kanske avgörande länk för att trakten ska leva och inte utarmas i centraliseringens tidevarv.

Det var sommartrevligt i Järvsö med omnejd. Det fanns rader med små och större evenemang, här fanns alla dessa vackra gamla Hälsingegårdar, pietetsfullt bevarade, och förstås en härlig natur att beskåda och erövra. Min stora kraftprestation bestod i att bestiga Järvsö klack i lågskor.

Klacken, ett skogklätt berg, som sticker upp som en bulle mot horisonten, visade sig vara ganska brant och stigen knagglig av sten och rötter när jag flåsande tog mig upp.

Belöningen var en mäktig utsikt över blånande åsar med älven Ljusnan som en glittrande livgivare i dalgångens odlingslandskap.

Redaktören skådar ut över Järvsöbygden och Ljusnan. Foto: Siri Fuglstad
2018-07-10 23:03
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.