Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Fjällen glittrade och 
jag greps av svindel

 

Se vad jag hittade i potatislandet!


Det hände sig framåt kvällen att jag gick ut för att gräva upp det sista potatisståndet i odlingslådan hemma i Kumla. Det har vuxit bra i år och även denna gång kunde jag inkassera ett ordentligt kok med finfina knölar.
Jag rotade runt lite extra med spaden för att inte missa något av skörden. Det var då jag stötte på en främmande sak i jorden som jag vänt upp. Jag trodde först det var en gammal trädgårdshandske som hamnat i lådan. Men formen stämde inte riktigt.
När jag skrapade bort jorden såg jag att det var en fisk, en stor fisk!
Fjällen glittrade i kvällssolen och jag greps av svindel.
Det är trots allt inte varje dag man hittar fisk i potatislandet.
Jag lyfte över fisken i en plåtlåda och spolade vatten över den. Den var rödaktig, cirka 30 cm lång, ganska välmatad och föreföll inte skadad. Förutom då att den var död.
Efter en snabbgoogling trodde vi att det var en kungsfisk, eller uer som den också heter. Finns på Västkusten. Och hamnat bland vår potatis.
Är det nån som driver med oss? Ganska kul i så fall. Eller vill varna oss med en död fisk à la maffians hästhuvud i sängen? Tankarna for åt alla möjliga håll.
Men vid närmare betraktelse var det nog ingen kungsfisk, det liknade ju faktiskt mest en guldfisk. Dom kan bli rätt stora, lärde vi oss.
Huvudteorin nu är att en stilig fågel har norpat guldfisken ur en trädgårdsdamm nånstans i närheten. Men tappat greppet på vägen.
Det kan också vara så att fångsten skett i den närbelägna Kumlasjön. Någon har tröttnat på sina akvariefiskar och tömt dem i sjön där rovgiriga små guldfiskar snabbt kan äta sig stora. Sen har en häger kommit förbi.
Jag tror mindre på teorin att en katt fångat fisken och krafsat ner den i potatislandet. Men man vet aldrig. 
Den som saknar sin guldfisk är välkommen att hämta den.


 


 

2022-09-25 17:00
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla