Logotyp Sydnärkenytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

ETC spolar sina
lokaltidningar

Nyheten las ut på webben hos tidningen ETC i natt under den heroiska rubriken ”Det blir nya avslöjanden från våra duktiga journalister” men själva grejen var något helt annat, att Johan Ehrenbergs medieimperium i ett slag lägger ner 15 lokala tidningar. En riktig stjärnsmäll för företaget, medarbetare och supportrar för dessa idéburna lokaltidningar, som utkommit en gång i veckan.

- Små lokala tidningar måste antingen ha högt presstöd eller mycket annonser, förklarar Ehrenberg. Vi har haft ett presstöd som gör att en ensamredaktör kan finansieras, men vi har mycket små annonsintäkter. När nu presstöden försvinner kan vi inte fortsätta med dessa små upplagor. Det går inte runt. 

Jag har ingen särskild insikt i ETC:s ekonomi  men denna förklaring har jag svårt att köpa.

För det första har jag alltid förvånats över att ETC Örebro och ETC Bergslagen, de två lokaltidningar i den spolade bunten som geografiskt ligger närmast, knappt haft några kommersiella annonser alls. Man har inte brytt sig eller snarare bestämt att det ska man inte ha. Istället har ETC helt förlitat sig på det statliga presstödet vilket företaget även gör för sin dagstidning.

Varför man inte kombinerar presstödet med intäkter från annonsörer förstår jag inte. Det verkar finnas en beröringsskräck inför kommersiella annonsörer, kanske en rädsla att tvingas anpassa innehållet för att nå ut bättre för att få fler annonsörer och till slut hamna på ett sluttande plan där de fina idéerna om ett rödgrönt samhälle förfuskats.

Då har man å andra sidan inte så stor tilltro till att idéerna kan överleva och utvecklas i den reella ekonomin som omger oss alla. Vilket leder till min andra undran: Hur har ETC förvaltat presstödet för sina lokaltidningar? Enligt Ehrenbergs uttalande  har stödet bara räckt för att finansiera en ensamredaktör.

2016 fick  ETC lokaltidning Örebro 2 239 000 kr i driftsstöd och ETC Bergslagen 1 946 014 kr. 2017 är stödet preliminärt beräknat till 3 408 000 kr för Örebro och 2 351 000 kr för Bergslagen. Hur mycket prenumeranterna bidragit med vet jag inte och inte heller hur stora utgifterna varit. 

Så egentligen borde jag hålla truten. Men när jag jämför med Sydnärkenytts ekonomi skulle vi med hälften av dessa bidrag kunnat anställa flera personer. Vi producerar sedan länge långt fler lokala nyheter och reportage än dessa två ETC-tidningar utan ett öre i statsbidrag. Men vi är inte så renläriga.

Uppenbarligen har flera av dessa 15 så kallade endagarstidningar varit på väg ner under spärren för att få presstöd (1 500 prenumeranter). Även de trognaste läsarna har börjat följa trenden in på webben, trixande med rabatterade tidningsex funkar inte längre. Då väljer ledningen att lägga ner över hela det lokala fältet och istället satsa större på webben. Ännu ett tidningsäventyr är  över. Tyvärr.

2017-11-28 22:47
Lena
Heja Kumlanytt!
2017-11-29 13:28
Lena
Heja Kumlanytt!
2017-11-29 13:28
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.