Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Stoppar spikmattan
de dumma duvorna?

För två år sen trodde jag att duvslaget var vunnet. Med ett trassligt bygge av plastnät i olika dimensioner hade jag lyckats stänga av hörnorna under balkongtaket, som det ihärdiga duvparet av någon djupt betingad anledning valt ut för släktets fortbestånd.

I en sista dramatisk drabbning fastnade den vilt flaxande honan innanför näten innan jag som storsint segrare släppte ut henne.

Nästa år var det duvfritt på balkongen - och rent. Dom hade lärt sig sin läxa! Här var det ingen idé att bygga bo.

Jag hörde dom hoa tidigt i vår och märkte hur de slog sina lovar kring huset. Jag utgår från att det är samma par som tidigare och ställer mig frågan: hur dum får en duva vara?

Deras närmanden blev alltmer flagranta, en morgon satt de i varsitt hörn på balkongen och verkade välja vilket de skulle satsa på i år. Jag gick ut och skrek och klappade händerna, de lyfte makligt och jag insåg att kampen för en duvfri balkong hade nått en ny nivå.

Näten, som jag i mitt övermod plockat ner, var för besvärliga att sätta upp igen. Nu var det vassare doningar som gällde: fuglepinner, som det heter på norsk.

På långfredagen investerade vi en mindre förmögenhet i 15 meter plastband med vassa pinnar i rostfritt, som jag själv inte skulle vilja sätta mig på.

Vi var borta två dar och de hann bygga ett snyggt och stadigt kvistbo i ena hörnet. Men inga ägg. Jag rev ner boet och kände mig, ja, grym. Apterade spikmattan med viss möda.

Även den fetaste duva torde nu ha tillräckligt med självbevarelsedrift för att undvika landning.

Medan jag stod på stegen gjorde paret en snabb förbiflygning i roteformation och landade borta i björken med dess första späda löv. Jag hörde hur de hoade ihop. De lät bekymrade men det är en tolkningsfråga.

2019-04-21 20:28
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.