Logotyp Sydnärkenytt
19 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

150-åring med slagsida

Jag läser på nätet på måndagkvällen att Stockholmstidningen Dagens Nyheter förlustar sig i Blå Hallen med en brakfest för ägare, inbjudna gäster och medarbetare. Dom trivs säkert med att sitta och spegla sig i varandra och känna sig viktiga.

150 år är det som firas, en institution som vuxit fram i Media-Sverige sedan 1864, den tongivande morgontidningen på gott och ont.

Det goda är de många journalistiska ambitioner som ofta förverkligats, inte minst för att skildra världen utanför Sverige. En ibland spänstig kulturdebatt, intressanta vetenskapsartiklar och alerta sportsidor gör också tidningen läsvärd.

Det dåliga är DN:s politiska linje på ledarsidorna, som enligt min mening efter 50 års läsande av tidningen hemskt ofta tar ställning för de besuttna i samhället, för makthavarna. En liberalism med slagsida.

Det blir naturligtvis så när tidningens mål i den sista analysen är att dra in pengar till sina ägare. Och gudarna ska veta att det rullat hundratals miljoner från prenumeranter och annonsörer för att hålla familjen Bonnier och dess trogna pigor och drängar under armarna.

På senare år har ledarsidornas linje fått större genomslag i både papperstidning och nätversion, dessa pretentiösa tyckare lyfts nu fram på ett mer stötande sätt än tidigare. Dom borde tryckas tillbaka så att DN kan behålla sin journalistiska trovärdighet. Dessvärre profileras numera även reportar som uppblåsta tyckare med analyser av såväl in- och utrikespolitik som ekonomi och landar för det mesta på samma linje som ledarsidan. Det är inte heller trovärdigt.

Det fanns en tid då DN var mer av en rikstidning med redaktioner på strategiska ställen i Sverige, även i Örebro. I Stockholms kringliggande orter fanns också bevakning. Men lönsamheten var inte tillräcklig så tidningen krympte sitt perspektiv.

Nu sitter man och firar i Stockholms stadshus och är sig själva nog.

Upplagan? Tja, det är svårt att säga, senaste siffran är från 2012, cirka 290 000 men DN:s ledning bestämde sedan att man inte ska vara med i tidningstatistiken. Man kanske inte vill skylta med att man minskar. 1980 tryckte man ändå över 400 000 ex om dagen.

2014-12-23 0:39
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla