Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Musen som satte spår

Jag luftade mina gamla Cittror i vad som kändes som den första våsolens glans i söndags. Dom verkade må bra. Tog en kortare sväng men tillräckligt lång för att njuta av den tidsresa det innebär att sätta sig bakom ratten på bilar med gammal mekanik.

Nåja, Paddan känns modernare än det mesta när det kommer till fjädring, bromsar och styrning. Om man nu lärt sig att uppskatta den flytande känsla som den geniala gasklockehydrauliken förmedlar.

B11-an är en något skakigare upplevelse med osynkad låda, en modell som presenterades för exakt 80 år sedan, den första masstillverkade bilen med framhjuldsrift. Traction avant var en milstolpe i bilhistorien som utklassade dåtida konkurrenter med sin väghållning; blev mäkta populär bland franska gangsters, särskilt på film.

Men i ett hålrum bakom isoleringen i skuffen hittade jag ett musbo av nergnagda tidningar.

Jag såg redan i höstas spåren i garaget av den mus som länge skulle gäcka mig.

När jag äntligen kom ihåg att köpa en fälla tvekade jag inför utbudet - ständigt dessa val som ska göra oss fria. Jag valde bort den billigaste sorten, tvåpack i trä, klassisk modell, fastnade för en dyrare medelklassvariant i plast för maximal jaktlycka.

Det smällde till rejält när fjädern släppte. Den mus var inte skapt som skulle klara denna dödsmaskin.

Jag fick fylla på fällan tre gånger med allt starkare ost. Den slog aldrig igen. Musen lyckades på något oförklarligt sätt gång på gång pilla bort osten utan att drabbas av kallt stål som en pisksnärt över ryggen. Jag stirrade i vanmakt på den tomma fällan.  Jag höll alltså på ett göda en fiende, en marodör som kanske sket i mina historiska bilar!

Jag återvände till handelsboden för uppgradering. Här krävdes en mer utstuderad modell. Det fick bli en bur med kläpp, på vilken betet skulle agnas. Ett lock slog igen när musen lockats in i buren och om så bara snuddat osten (Herrgård).  Kunde inte misslyckas. Gjorde det inte heller.

Det var med blandade känslor jag såg min listige fiende infångad. - Där fick du! tänkte jag och petade med skon på buren så att det lilla djuret hoppade till och krafsade desperat. Men vad skulle jag göra? Släppa ut den i snön och kylan som då rådde? Nej, det kändes inte rätt. Jag greps plötsligt av ömsinthet, lät den sitta kvar, gick in och hämtade lite brödbitar och pillade in i buren. Musen tackade mig inte.

Nästa dag var den död. Kanske sönderstressad. Men dess minne lever vidare.

Wunderbaumen kan inte dölja att det luktar lite råtta i Paddan.

2014-03-12 8:30
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.