Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Zorn hade god smak

Allhelgonahelgen besökte vi kompisar i Dalarna. Vi hade tänkt att ge oss ut i skogen och vandra men gråvädret var för trist så det blev en tur till Mora istället och ett besök hos Anders Zorn, målaren med nakna kullor och andra läckra vyer.

Zorn var inte hemma, han föll ifrån redan 1920, just 60 fyllda, dog på lasarettet i Mora i blodförgiftning men har fått ett fint litet museum och kvar finns inte minst huset han och hustrun Emma lät bygga för miljonerna som trillade in tack vare Anders mästerliga penselföring.

Vi fick en guidad tur genom huset som i princip står som när Emma, född Lamm, också gick ur tiden på 40-talet.  Interiören var en salig blandning av dalamöblemang och grekiska friser, finaste matsilver och konstföremål, snickerier och gobelänger. Mycket prylar om man säger så men harmoniska färger och hemtrevligt med prång och groggveranda..

Guiden berättade om hur paret Zorn såg till att först av alla - åtminstone i Mora och kanske i hela Sverige - ordna centralvärme i jättevillan samt utrusta den med en modern bekvämlighet som kylskåp vilket underlättade för tjänstefolket. Som man var mån om.

Zorns hus i Mora - med carambolebord.

Anders Zorn kom från fattiga förhållanden i trakten, visserligen son till en bryggerimästare men en frånvarande sådan, och det var kanske revanschlusta som drev den unge Anders att utveckla sin talang. Han slog igenom i 20-årsåldern och hade näsa för att ordna kunder i de rikaste kretsar - porträttmåleri i Amerikas Förenta Stater gav levebröd så det räckte flera gånger om.

Huset i Mora verkade ständigt ha förnäma matgäster, vänner från när och fjärran kunde anlända med tåget och ta in hos Zorns som definitivt inte var knussliga. Per rikstelefon beställdes fasan och ostron från NK i Stockhom om så behövdes. Man kunde vara 30 kring bordet vid festliga tillfällen.

Lokala spelemän anlände när det begav sig och dansen tråddes på övervåningen dit vi nu gick upp, en mäktig sal, högt i tak men vad tronar mitt i rummet om inte ett carambolebord i fullformat!  Nog för att jag beundrar hans konst och generositet mot bygden  men Anders Zorn steg nu omedelbart i min aktning. Att ha den goda smaken att för sitt sällskap installera ett carambolebord med marmorskiva som väger ett ton vittnar om ett ädelt sinnelag.

Jag böjde mig fram och kände på duken samt lyfte på en kö (ganska kort sak) som låg på bordet, och fick genast en åthutning av guiden. Inget får röras!

2014-11-05 7:57
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.