Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Balansgång väntar
när Bonnier köpt NA

Konkurrensverket sa i veckan ja till mediejätten Bonniers köp av Mittmedia med dess 28 tidningar däribland NA. Företagskoncentrationen påverkar inte konkurrensen så att att det finns skäl att stoppa affären, anser myndigheten. 

Köparen är formellt företaget Tidnings AB Marieberg, ett helägt dotterbolag till Bonnier Media Holding AB, som är ett helägt dotterbolag till Bonnier AB, som i sin tur ägs av Bonnier Holding AB, skriver Konkurrensverket i sin utredning. Och för den som inte vet så ägs rubbet av familjen Bonnier i ett närmast oöverblickbart kluster av företag.

Men Bonnierkoncernens dagstidningar (Dagens Nyheter, Dagens Industri, Expressen, GT, Kvällsposten, HD-Sydsvenska Dagbladet m fl) konkurrerar inte direkt med MittMedias tidningar.  Visserligen sker en viss överlappning med DN:s riksedition men i stort handlar det om skilda marknader, regionalt-lokalt och nationellt. Både läsarmarknad och annonsmarknad skiljer sig mellan parterna, anser myndigheten.

Trots att det blir en ägarkoncentration så kommer affären inte "påtagligt hämma" konkurrensen på marknaden, vare sig för läsare eller annonsörer, är slutsatsen.

Vilket förstås inte är sant. I dagsläget kommer konkurrensen inte sättas ur spel mellan koncernens olika tidningar, det är sant. Men i långa loppet blir det utomordentligt svårt för andra tidningar att konkurrera med en sådan resursstark jätte. Men det är en fråga som ligger bortom myndighetens snäva horisont.

För MittMedia inklusive gamla Nerikes Allehanda kom Bonnier News som räddaren i nöden. Den ekonomiska pressen på tidningarna har varit hård, yngre läsare prenumerar inte på papperstidningen och alltfler annonser flyttar till digitala spelfält med utländska konton. Sämre ekonomi har redan gett kraftiga  nedskärningar på redaktionerna, vilket är en demokratisk fara. Frågan är vad Bonnier News nu tänker göra.

I sin anmälan till Konkurrensverket framhåller Bonniers advokater att uppköpet av MittMedia ger möjlighet att driva lokal media i "Mittsverigeregionen" långsiktigt och hållbart. Synergieffekter och kostnadsdelningar anges som metod. Metoden är inte ny:  Man får tjäna in på gungorna vad man förlorat på karusellen, som det heter i kupletten.

För de anställda har det säkert varit en lättnad att få en ny till synes stark ägare. Men det kommer snurra vidare på marknadskarusellen. Det kommer bli en balansgång mellan fortsatt lokal journalistisk närvaro och ett samordnat utbud ur den stora korg som Bonniers förfogar över. Konkurrensen med SR och SVT  om publikens uppmärksamhet för lokala nyheter kommer öka. Och längst ut i den mediala näringskedjan finns ju andra digitala plattformar som står oss nära.

Läs gärna Konkurrensverkets beslut HÄR

Läs om Bonniers "publicistiska vison" HÄR

2019-03-29 1:27
Gubben
Presstödet infördes för att små tidningar skulle överleva och flera åsikter skulle florera i media. Nu har Bonniers och Schibstedt köpt de flesta. Enahanda åsikter på ledarsidorna och TT-material på nyhetsplats. TT som också ägs av de stora. Presstödet blir större och större. Jag minns skribenten för Kumla Tidningen som egentligen var Nerikes Allehanda. Han bodde i sista huset på Hagendalsvägen före tunneln. Han hade ett litet kontor vid torget. Jag gissar att han levde på radpengar och annonsackvisation. Han ryckte ut på cykel när något hände. Det blev rykande färska och jordnära nyheter. Läsvärda!
2019-03-29 19:57
Gubben
Presstödet infördes för att små tidningar skulle överleva och flera åsikter skulle florera i media. Nu har Bonniers och Schibstedt köpt de flesta. Enahanda åsikter på ledarsidorna och TT-material på nyhetsplats. TT som också ägs av de stora. Presstödet blir större och större. Jag minns skribenten för Kumla Tidningen som egentligen var Nerikes Allehanda. Han bodde i sista huset på Hagendalsvägen före tunneln. Han hade ett litet kontor vid torget. Jag gissar att han levde på radpengar och annonsackvisation. Han ryckte ut på cykel när något hände. Det blev rykande färska och jordnära nyheter. Läsvärda!
2019-03-29 19:57
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.