Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Film om amatörfilm
borde varit stramare

Scen ur Gabriela Pilchers nya film Amatörer.

Jag blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka om Gabriela Pichlers nya film Amatörer, som fått strålande omdömen av flera recensenter. En sträng kritiker i Dagens Nyheter gav den rentav en femma.

Jag är inte lika begeistrad.

Jämfört med Pichlers förra film Äta, sova dö, som var klart bra, är Amatörer halvbra. Medan den förra hade en sammanhållen story är den senare alldeles för spretig i min smak

Liksom aktuella Tårtgeneralen handlar Amatörer om en mindre ort som vill hamna på kartan och i detta fall dra till sig en stor tysk affärskedja. Men då måste en reklamfilm göras.

Två bästa kompisar, tjejer med invandrarbakgrund (spelas av Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) börjar filma med mobilen och hittar egna fräscha – och opassande - vinklar på orten. Medan kommunens inhyrde fotograf letar insmickrande motiv.

Det handlar alltså om en film om en film och om skärningspunkter, vilka perspektiv man väljer för att berätta om en plats och dess människor.

Jag gillar ambitionen att lyfta fram vanligt folk och hitta dom där känsliga spelytorna där kulturkrockarna blommar - det ger några spännande scener.

Som när städerskan slår sig ner i kommunalrådets stol iförd hans kavaj. Hon skulle kunnat säga något vasst men det händer inte. Gabriela Pichler och hennes medmanusförfattare Jonas Hassan Khemiri låser fast henne i rollen som undergiven.

Revolten får de två tjejerna försöka stå för. I en konfrontation med proffsfilmaren på skolbesök klär de av honom hans dubbla måttstockar. Vid mötet med en tiggare som står i vägen under en filmning bränner det också till.

Och så åker de moppe mellan diverse små sidohistorier i filmen.

Jag tror att jag kan förstå deras känslor men kanske är jag för gammal för att bli engagerad/road. Som surgubbe har jag heller inte lärt mig uppskatta hafsiga mobilbilder i en biosalong.

Mot slutet syr regissören ihop trådarna med en viss överraskningseffekt. Det är kul men det hade behövts mer i mina ögon för att lyfta Amatörer, av såväl överraskningar som ett manus och ett bildberättande av stramare slag.

2018-03-18 0:22
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi Licens för datorer vansinne Jag får spader Falsk som vatten TV-licens för mobilen? När jag föll från granen Fy för vintern! När Isac blev ett barn Min nya bil Jag, en badkruka
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.