Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Min släktforskning har
blivit arkeologisk

Jag har släktforskat i 42 år nu. Letat mig ner i historien till Hedenhös. Hittat utfattigt folk och stenrikt folk. Tiggare, backstugusittare, statare, torpare till godsägare, biskopar och kungar. Det har blivit en hel del material samlat. 24 A4 -pärmar fulla, som jag nu tänkt att sammanställa på ett så begripligt sätt att mina efterkommande får nöje av att läsa mitt livsverk. Allt för att jag ska få tid för att ”njuta mitt otium”, min pension.

Hade jag tänkt mig.

Men så kom jag häromdagen att bli varse att jag tillhör Vångaätten. Den urgamla släkten i Västergötland som har både Olof Skötkonung och Birger Jarl bland anorna. De som idag står i centrum för striden om var Svea rikes vagga egentligen stod. Om det var i Västergötland eller Uppland? Nutida forskare lutar alltmer åt det förra.

Så jag hamnade i den äldre medeltiden, i urgamla Skarke socken och intilliggande Varnhems klosterkyrka. Där intill har arkeologer grävt fram Kata, skelettet av en kvinna som man tror kan var förmoder till betydelsefulla släkter i området. Kanske kan man genom DNA få reda på att man är ättling till damen?

Ja, jag fick reda på att det på en gräsmatta i Västervånga kyrkoherdeboställe står Sveriges äldsta runsten. Forskare tror är den ristats av någon i Vångaätten. Ortens egen domare Lumber visade sig tillsammans med Olof Skötkonung, vara bland de första som kristnades i Sverige. Ett val som fullständigt förändrade vårt land.

Aldrig kunde jag väl tro att mina förfäder var huvudpersoner i denna spännande historia. Så nu har jag fått ett nytt intresse. Jag har börjat titta på youtubeklipp om arkeologiska upptäckter i Sverige, och förstått vilken spännande sysselsättning det är. Som tur är så ges det en hel sådana sommarkurser runt om i vårt land. Inte minst i Skaraborg, (Svea rikes vagga?).

Så min förväntat lugna pensionärstillvaro kommer snart ersättas av amatörarkeologi. Vi ses väl därute bland fornlämningarna?

Vill du ha hjälp med släktforskning kan jag jobba på uppdrag åt dig. Spana in min hemsida (och få samtidigt kunskap om Riseberga bönhus i Lekeberg), riseberga.dinstudio.se. Under fliken “Frilansjournalist” kan du se mere om mina tjänster.

2020-11-03 17:30
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla