Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Skriv din historia!

Man brukar ibland höra folk säga att lívet är kort. Och visst är den det på sätt och vis. Allt flyter ju ihop till enda sörja till slut. Men tar man sig tid en stund och betänker vad som hänt i livet, inser man snart att livet är väldigt långt. För oj vad mycket som hänt i mitt liv de här 65 åren. Jo, jag håller faktiskt på att skriva mina memoarer. Sätter på pränt de där minnena man bär inom sig. Mycket terapeutisk för en själv då man snart inser att saker som hände berodde på saker man då inte såg eller förstod. Men kanske också till nöje för de efterkommande som vill veta vad jag egentligen höll på med

Jag har delat upp skrivandet i två delar. En pärm med ett blad för varje år i livet. Här skriver jag in den totala sanningen i mitt liv, även de obehagliga delar som man inte gärna berättar för andra. Den hamnar sedan långt in gömmorna i Folkrörelsearkivet i Lidköping, där mina föräldrars personarkiv redan finns. Den som i framtiden har tid och så önskar kan besöka arkivet. Och en andra, lite mer friserad del för flertalet, som kanske kan komma att ges ut om tio år. Troligen tryckt på ett on-demandföretag så man bara behöver trycka upp 20-25 ex. Att ges bort till bibliotek eller säljas till någon historieintresserad samt en och annan stackars släkting. För fler än så tror jag inte är intresserad av mitt långa liv.

Jo visst finns där delar som skulle kunna intressera en större allmänhet. Som den förljugna organisationsförändringen som en gång skedde på en arbetsplats jag arbetade. Där finns en hel del obehagliga sanningar, som idag beskrivs i litteraturen som positiv historia i. Eller mitt 20 år långa liv som frilansjournalist och alla roliga och spännande människor jag mött. Om det annorlunda och dråpliga livet bakom kulisserna.

Så är du pensionär och inte har något att göras; skriv dina memoarer. Den är en viktigare del av historien än du tror. Skriv om inte annat för dig själv och dina efterkommande. Folkrörelsearkiven väntar på din livshistoria!

2021-03-29 8:02
Lars Litzén
Mycket bra råd, KG. Men varför två versioner av memoarerna? Mycket roligare att läsa ofriserat än välkammat. Gjort är gjort!
2021-03-29 18:35
Lars Litzén
Mycket bra råd, KG. Men varför två versioner av memoarerna? Mycket roligare att läsa ofriserat än välkammat. Gjort är gjort!
2021-03-29 18:35
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.