Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Jag tror på Gud.

Anders Björk ställer i sin senaste blogg frågan om det finns någon som tror på Gud. Efter en snabb gallupundersökning på Facebook konstaterar han att majoriteten av de svarande inte tror på Gud.

Dock glömde du fråga mig Anders, för jag tror på Gud. Det kanske kan vara svårt för en del  att förstå, men för mig är det ett självklart ja.

Varför tror jag då på Gud? Jo för att jag blir glad av det. Det räcker för mig. För mig är det istället svårt att förstå att man kan leva utan att tro på Gud, tillvaron blir ju så meningslös.

Jag är uppvuxen i ett kristet hem, och valde tidigt att anamma mina föräldrars tro. Något jag aldrig ångrat. En del vänner till mig som gjort samma resa valde dock att inte tro.

Visst har det funnits dagar av tvivel. Men efter långa mörka perioder av tvivel brukar jag alltid komma tillbaka till tron på Gud. Men förklara vem Gud är det ger jag mig dock inte på, trots att jag varit kristen i hel mitt liv.

Gud tror man på med hjärtat och inte förståndet. För det är med tron som med kärleken, man vet att den finns, men man kan inte förklara den. Det enda man kan se är uttrycken av kärleken. Den inre friden, glädjen och harmonin.

Naturligtvis har jag stött på mycket skepsis från folk som inte delar min tro. Mötts av hån och förlöjligande, ibland vrede och baktaleri . Men det gör inget. Folk får tycka vad de vill. Jag tror på Gud    

Jag brukar börja dagen med att be Fader Vår. Bättre start än så kan man inte få. I den bönen känner jag Guds närvaro. Han finns där nära och han vill mig väl. Han har en mening med mitt liv.

Det är ingen slump att någon av oss är här. Jag är aldrig ensam med Gud in på livet,  en osynlig herre går vid min sida. Jovisst, kyrkans folk kan man reta sig på ibland. Ingen av dem är perfekt och kommer heller aldrig att bli det.

Men de flesta av dem tror, precis som jag på Gud. Döden är egentligen inget problem för mig heller. Jo, lidandet vill man förstås slippa, men vissheten om att det finns en fortsättning är betryggande, det eviga livet en bonus.

Men jag tror inte på vilken Gud som helst. Det kanske är förmätet att säga i denna religionsblandningens dagar. Men faktum är att Jesus säger att han är den enda vägen till Gud. Alla andra religioner är återvändsgränder.

Så Anders, du behöver inte ” leva i ovisshet om gudsfrågan” som du avslutar din blogg med. Det finns en personlig Gud som gillar dig.  

2019-07-28 23:05
Frasse
Karl-Gustaf! För det första,jag respekterar dig och ALLA andra som har en religiös tro,oavsett inriktning.Det är upp till var och en. Jag växte upp i en statskyrklig miljö i ett litet samhälle.Dop,konfirmation,kyrkbröllop mm var obligatoriskt,om man inte skulle betraktas som konstig. Kan inte säga att jag varit troende,men ritualerna var en trygghet. Pga olika händelser i livet fick jag faktiskt en ”uppenbarelse”.Jag insåg att evigt liv inte finns ,utan att vi är en del av det naturliga kretsloppet. Vi lever och vi dör.Och märk,att detta ger mitt liv en mening.Du tycker att det eviga livet är en bonus.Jag kan inte tänka mig något värre än att leva vidare i nån annan dimension eller vad det nu skulle tänkas vara. Faktum är att alla människor redan varit i det tillstånd som kommer efter döden,nämligen det vi var innan vi föddes!!Och det skrämmer inte mig.Döden är jag mycket lugn inför. Sammanfattningsvis:När jag insåg att det inte finns någon gud eller evigt liv blev mitt liv här på jorden mycket mera meningsfullt.Lev och gör så gott du kan. För övrigt ,tala om för mig,varför skulle människan som art ha denna ”särställning” att få leva vidare.Är det för att hon är godare,klokare,generösare,tolerantare,miljövänligare mm än annat liv på jorden???Skulle inte tro det. Lev,väl och var säker på att jag har och har haft ett lyckligt liv och när jag somnar in snurrar jorden vidare.
2019-07-29 13:25
TS
Tron är individuell som du skrev. Är glad för din skull att du känner detta. Att det finns nåt bortom detta liv är för mig självklart efter att ha upplevt saker efter min fars död som kan tyckas oförklarliga. Vad det är ska vara osagt men konstiga/verkliga saker har hänt. Andra saker som är bra med detta är att beroende/kriminella finner en mening med livet inför (gud). Många tycker jag är tokig som finner ro och glädje att gå runt på kyrkogården.
2019-07-29 20:46
KG Mattsson
Hej Frasse. Har man som du valt att inte tro på vare sig Gud eller det eviga livet, så är det ju helt följdriktligt att man förkastar allt annat som har med tron att göra. Angående din fråga så har människan en särställning enligt Bibeln, hon är en avbild av Gud själv. Med en särskild uppgift att ta hand om alltihop, (jord, djur, växtlighet, andra människor), att vara förvaltare kan man säga. Och TS det där att finna frid genom att gå på kyrkogårdar tycks inte vara helt ovanligt. Själv hör jag dock inte till dem, men min far gjorde gärna det. Han brukade då säga att; "här ska jag ligga en gång". Däremot ska man undvika att ta kontakt med de döda. Vi kan ju se ett ökat intresse för det genom diverse ockulta program på TV. För det är inte våra förfäder man då får kontakt med, utan andemakter som lurar skjortan av folk. Bibeln varnar för detta. Våra döda förfäder är döda och kommer så att vara till den yttersta dagen.
2019-07-30 12:29
Frasse
Karl-Gustaf! För det första,jag respekterar dig och ALLA andra som har en religiös tro,oavsett inriktning.Det är upp till var och en. Jag växte upp i en statskyrklig miljö i ett litet samhälle.Dop,konfirmation,kyrkbröllop mm var obligatoriskt,om man inte skulle betraktas som konstig. Kan inte säga att jag varit troende,men ritualerna var en trygghet. Pga olika händelser i livet fick jag faktiskt en ”uppenbarelse”.Jag insåg att evigt liv inte finns ,utan att vi är en del av det naturliga kretsloppet. Vi lever och vi dör.Och märk,att detta ger mitt liv en mening.Du tycker att det eviga livet är en bonus.Jag kan inte tänka mig något värre än att leva vidare i nån annan dimension eller vad det nu skulle tänkas vara. Faktum är att alla människor redan varit i det tillstånd som kommer efter döden,nämligen det vi var innan vi föddes!!Och det skrämmer inte mig.Döden är jag mycket lugn inför. Sammanfattningsvis:När jag insåg att det inte finns någon gud eller evigt liv blev mitt liv här på jorden mycket mera meningsfullt.Lev och gör så gott du kan. För övrigt ,tala om för mig,varför skulle människan som art ha denna ”särställning” att få leva vidare.Är det för att hon är godare,klokare,generösare,tolerantare,miljövänligare mm än annat liv på jorden???Skulle inte tro det. Lev,väl och var säker på att jag har och har haft ett lyckligt liv och när jag somnar in snurrar jorden vidare.
2019-07-29 13:25
TS
Tron är individuell som du skrev. Är glad för din skull att du känner detta. Att det finns nåt bortom detta liv är för mig självklart efter att ha upplevt saker efter min fars död som kan tyckas oförklarliga. Vad det är ska vara osagt men konstiga/verkliga saker har hänt. Andra saker som är bra med detta är att beroende/kriminella finner en mening med livet inför (gud). Många tycker jag är tokig som finner ro och glädje att gå runt på kyrkogården.
2019-07-29 20:46
KG Mattsson
Hej Frasse. Har man som du valt att inte tro på vare sig Gud eller det eviga livet, så är det ju helt följdriktligt att man förkastar allt annat som har med tron att göra. Angående din fråga så har människan en särställning enligt Bibeln, hon är en avbild av Gud själv. Med en särskild uppgift att ta hand om alltihop, (jord, djur, växtlighet, andra människor), att vara förvaltare kan man säga. Och TS det där att finna frid genom att gå på kyrkogårdar tycks inte vara helt ovanligt. Själv hör jag dock inte till dem, men min far gjorde gärna det. Han brukade då säga att; "här ska jag ligga en gång". Däremot ska man undvika att ta kontakt med de döda. Vi kan ju se ett ökat intresse för det genom diverse ockulta program på TV. För det är inte våra förfäder man då får kontakt med, utan andemakter som lurar skjortan av folk. Bibeln varnar för detta. Våra döda förfäder är döda och kommer så att vara till den yttersta dagen.
2019-07-30 12:29
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla