Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Mitt bortglömda träd 

För tre år sedan började ett av mina rönnbärsträd ruttna, varför jag tog fram sågen för att ta ner det. Men det skulle jag aldrig ha gjort. En granne kom springande över gatan och berättade att jag inte fick såga ner trädet eftersom det tillhörde Kumla kommun (vederbörande gubbe har själv inga träd men håller noggrant reda på oss andra som har).

Så jag ringde kommunen och frågade om de kunde komma och såga ner trädet. De visste inte ens om att de hade några träd på min gata. Men två parkgubbar skickades i alla fall ner för att kolla. De kom och spanade in det ruttna trädet. Kliade sig länge i huvudet och lovade återkomma. De skulle bara upp till Parkavdelningen och hämta motorsågen.

De kom aldrig tillbaka.

Jag ringde då kommunen igen och frågade varför gubbarna inte kommit. Kopplades då till stadsträdgårdsmästaren som lovade påminna avdelningen, Inget hände.

Hösten och vintern gick

Våren 2020 ringde jag kommunen igen, Men möttes av samma tveksamheter. Några träd på min gata hade de aldrig hört talas om. Men denna gång skickades den ansvarige på parkavdelningen ner. Han kom, tittade på trädet, kliade sig i huvudet och lovade återkomma. Vilket han aldrig gjorde.

Jag ringde därför kommunen igen, men kopplades då till enhetschefen. Hon hade bläddrat i sina protokoll och konstaterat att det faktiskt fanns träd på min gata som tillhörde dem. Allt enligt ett avtal 1971 mellan alla grannar i mitt område och kommunen.

Skillnaden på mig och mina grannar (som inte råkat ut för grannen utan träd) var att jag hade hört av mig kring fällning av träd. De andra hade hägnat in dem bakom buskar och staket, eller begripligt nog sågat ner dem utan att fråga. Men nu fick jag veta att jag absolut inte fick röra det ruttna trädet, det tillhörde Kumla kommun. Enhetschefen skulle ta upp det i ett kommande höstsammanträde med parkavdelningen

Hösten gick. Vintern gick. Men inget meddelande från kommunen

Våren 2021 ringde jag kommunen igen igen. Enhetschefen kunde nu glatt meddela att jag hade satts upp på parkavdelningens arbetslista och skulle få trädet nedsågat i april. De hade till och med varit ner och satt en röd prick på mitt nu fallfärdiga träd För att parkavdelningens gubbar skulle veta vilket träd de skulle såga ner

April gick, Inget hände.

Nu blev jag riktigt förbannad. På byråkratin och min eländiga granne som försatt mig i denna cirkus. Jag ringde kommunen igen och sa att om de inte kommer och sågar ner trädet snart (som jag ju tänkt göra för tre år sedan), så sågar jag ner det själv. Fick då reda på att jag något sådant skulle vara en straffbar handling. Jag lät det bero, och enhetschefen lovade skynda på gubbarna att ta ner trädet snarast.

Nu en bit in i maj har ännu inget hänt. Jag ringde idag kommunen igen och fick då reda på att “trädärendet” skickats till Länsstyrelsen för framtida beslut. Svar dröjer

2021-05-13 23:08
Jonas
Be nån annan såga ner trädet och se till att du inte är hemma när det händer . Och var sen lyckligt ovetande vem det var
2021-05-14 12:53
Jonas
Be nån annan såga ner trädet och se till att du inte är hemma när det händer . Och var sen lyckligt ovetande vem det var
2021-05-14 12:53
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla