Logotyp Sydnärkenytt
19 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Jakten för att hitta
släkten i Amerika

Att släktforskning ibland kan innebära rena detektivarbetet visade sig när jag för många år sedan beslutade mig för att leta reda på min Amerikasläkt. Två av mina förfäder (mormors morföräldrar) hade tio barn, varav ett av dem 1884 emigrerade till USA. För att aldrig återhöras. Sommaren 1980 ordnade jag ett släktmöte för ättlingar till dessa förfäder, över 100 personer kom. Vi hade det väldigt trevligt, åt god mat och besökte våra förfäders lantgård och sockenkyrka.

Ändå var det ju något som fattades, släkten som for till Amerika. Men ingen tycktes veta något om vart Anders Gustaf Jacobsson och hans familj tagit vägen. Inte förrän någon månad efter släktmötet.

Då ringde en äldre dam i släktföreningen och berättade att hon hittat några brev i en gammal låda på vinden i sitt hus. Det visade sig vara brev från 1920 mellan två systrar till Anders Gustaf. I breven berättade de för varandra om ett besök de fått av brorsonen Oscar från USA. Efternamnet Jacobsson hade nu ändrats till det mer engelskklingande Jackson.

Oscar hade efter besöken fått drängjobb på en gård i Bolum, strax norr om Falköping. En snabbtitt i Bolums kyrkbok visade att han dock inte stannade länge. Snart inskrevs han i Obefintlighetsboken, aktstycket där personer som avflyttar från en bygd utan att meddela vare sig kyrka eller myndighet. Åter tycktes amerikanarna försvinna ur sikte.

Men så fick jag en idé. Jag ringde till gården i Bolum där Oscar en gång jobbat. Nä, de visste ingenting men hänvisade istället till en äldre herre i hembygdsföreningen, som skulle ”veta allt vad som hänt i bygden förr”. Nytt samtal och jo då, den gamle kände till den unge amerikanen. Men inte mer än att han hört att han senare skulle ha bosatt sig i Falköping. Jag tog en ny rövare. Ringde nummerupplysningen och frågade om det möjligtvis fanns någon person i Falköping som hette Jackson. Det fanns tre stycken.

En av dem var Arne Jackson, son till Oscar. Han berättade att fadern hade pendlat en del mellan USA och Sverige, men till sist funnit hustru och bildat familj i Falköping där de hade drivit ett kafé. Av släkten i USA visste han dock föga. Bara att farfadern ändrat sitt förnamn till August och han skulle ha bott med sin familj i en ort som hette Port Allegany i Pennsylvania.

En kort tid letade jag runt i emigrantregister och skepparlistor dock utan att komma längre än till ankomstplatsen Ellis Island i New York. Jag tog en ny chansning. Ringde utlandsavdelningen för telefonnummer i USA och frågade om det fanns någon familj i Porty Allegany som hette Jackson. Det fanns en person. Jag ringde genast ”over there”. Men det var fel. Mannen som hette Jackson kände dock till August Jackson och hänvisade till en dotterson som hette Hall. Slog det nya numret till USA och mötte en högst andfådd och uppjagad herre i andra luren; ”Great that you call! But can you come back tomorrow? My wife is just about to give birth!”

Den kvällen föddes det verkligen något nytt, kontakten med Amerikasläkten var återupprättad. Tre år senare kunde en av Jacksons ättlingar delta i släktens andra gemensamma möte, på Mösseberg i Falköping och 1989 fick jag äran att återgälda med ett besök hos släkten i USA. Med mycket tur och en hel del fantasi lyckades vi, vid sidan om de gängse arkivalierna, återknyta kontakterna med släkten som försvann.

PS. Om du behöver hjälp med släktforskning kan jag hjälpa dig, se min hemsida www.kgmattsson.se DS

2014-12-07 16:18
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.