Logotyp Sydnärkenytt
19 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Bibeln har koll
på släkterna

Jag hör till de, tydligen märkliga svenskar i dag, som tror på Gud. Av den anledningen läser jag gärna Bibeln. Denna bok, som inte är en bok, utan 66 böcker, innehåller för mig som släktforskare ett intressant genomgående tema, nämligen de bibliska släktregistren. Något som för de flesta bibelläsare upplevs som en synnerligen tråkig och långrandig läsning. Utom för mig, som tycker att de är synnerligen intressanta.

För några år sedan påbörjade jag en släktutredning på dessa register och fann ganska snart att Bibeln höll mycket väl reda på människor, årtal, livslängder och personberättelser. Redan i Bibelns första bok, Första Mosebok 1 börjar historien med Adam och Eva, följer enskilda personer fram till Noas barnbarn. Övergår därefter till stora familjer, släkter, folkgrupper och hela nationer. Det märkliga är att där Gamla testamentet tar slut kan man fortsätta i Svensk uppslagsbok. Läs själv om till exempel girgaséerna, amoréerna eller naftuheerna, som nämns i Bibelns krönikeböcker, så får du se var de bodde.

En personlinje följer dock genom hela Gamla Testamentet. Från Noa, patriarken Abraham, via konung David till ståthållaren Serubbabel. Men det tar inte slut med det. I Nya testamentet går historien vidare fram till Jesus. Han är den siste juden som nämns i Bibelns långa släktregister, och han är den ende som kan uppvisa en komplett släkttavla, och påvisa släktskap ända tillbaka till Gud. Något som vi kristna tror att han en gång i framtiden kommer att göra. Men det får du läsa om Bibelns sista bok, Uppenbarelseboken.

Och vi nordbor finns också med på ett hörn, i alla fall om man får tro fornforskaren Johan Peringsköld, som menade att Noas tredje son Jafet blev stamfader för Europa. Dennes son Magog skulle ha blivit goternas och därmed också svenskarnas stamfader.

En annan intressant del i släkttavlorna är att varje personnamn tillsammans en hel berättelse. Varje namn har ju, även de svenska, en betydelse. Således betyder Adam ”människa”, Abraham ”fader”, Abel ”son”, Noak ”tröst”, David ”den älskade” och kan för den präst, som vill ge Bibeln en djupare betydelse, skapa en hel predikan i sig. Slutligen ger släktregistren också två märkliga bilder, beroende på hur man ställer upp dem. En rak uppställning ger bilden av ett kors, en centrerad lista en spira. Kanske något att fundera vidare på?

P.s. Om du vill ha dina okända förfäder eller släkt utredd hjälper jag dig gärna, se www.narkeslakter.se.

2013-12-30 12:48
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.