Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Den gamle grekiske filosofen Platon ägnade sig inte bara åt matematik och författarskap. Han släktforskade också. Åtminstone är det vad man kan få fram ur hans dialog Kritias, som berättade om det ursprungliga Aten och dess förfäder. Platon kom där fram till att alla grekiska kungar härstammade från en skytisk herre med namnet Ogg in Mikla, som betyder Ogg den store.
Den svenske fornforskaren Johan Peringsköld (1654-1720), menade att denne Ogg vara samme person som Bibeln beskriver som Magog, och Mikla det som gav namn till Miklagård, dvs ”Storgård”. Denne Ogg skulle enligt Platon haft elva söner, av vilka han dock offrade tio till gudarna för att förlänga sitt eget liv. Den elfte blev förfader till en lång rad trojanska kungar. En av dem, Jupiter Hyperboreus, var son till Herkules och beskrivs i Iliaden som stamfader för många folk. Dennes sonson Erictonius for till Grekland med 3000 skepp, fördrev kung Amphictyon och blev själv stamfader för alla de som sedan regerade i Aten.
Peringsköld letade sig dock en annan väg, via lydier, trojaner, germaner och göter ner till kung Sigg-Atin, eller Oden (den vise) kallad, i Mannaheim. Tillsammans med sin drottning Frygga blev han stamfar till svenska, danska, engelska och östsaxiska kungar. En av dem var Gorm den gamle, kung av Danmark och en av mina förfäder. Det uppdagade jag en dag när jag i Borås kyrkbok hittade min förfader Lars Fahlgren, ett efternamn han tagit efter sin födelseort Falköping. Först hette han nämligen Lars Hvass, född 1714, och son till en rådman med samma namn. Denne var i sin tur sonson till Lars Andersson Hvass, en borgmästare som fick ordning på både stadens och kyrkans ekonomi. Han ligger begravd i Sankt Olofs kyrka i Falköping, förärad med en egen gravhäll.
Släkten Hvass visade sig snart ha anor långt tillbaka i tiden. Via biskopar i Skara, handelsmän i Lödöse, Halland och Danmark ända tillbaka till vikingatid. I Riksarkivet i Köpenhamn hittade jag vidare genom adelsläkten Hvass af Ormstrup, Sven Tveskägg och Harald Blåtand tillbaka till Gorm. Något som också gav överraskningar framåt i tiden.
Genom den gamle blev jag släkt med George Washington, till stor glädje för amerikasläkten, men också med Mats Johansson, min gamle lekkamrat i Kumla. Numera mattläggare och stadgad familjefar. Hans mamma visade sig också ha släktforskat och letat sig ner till Gorm den gamle. Det förklarar kanske våra utstuderade rackartyg. Måhända var det någon droppe från mitt och Mats gemensamma vikingablod, som gjorde sig påmind när vi verkställde dem alla. Dock här icke nämnbara.
Karl-Gustaf Mattsson
Kumlabon Karl-Gustaf Mattsson är den rutinerade frilansaren som är både journalist och släktforskare. Han driver [url="http://riseberga.dinstudio.se/page_457.html"]en egen webbsida[/url] och erbjuder sig att kartlägga tjocka släkten för den som vill.
Inlägg
Björn Nordquist förfäder Fotbollssäsongen har pågått en tid. IFK Hallsbergs juniorlag, IFK Norrköping, Örgryte IS och Landskrona BoIS kämpar på. PSV Eindhoven rullar boll ganska bra medan det går sämr Ingen vet något om mitt träd Lurad fattigpensionär Skriv din historia (H)julevangelium Alladin chokladkartong. Mums! Vi ses i arkeologin Morfar fick Spanska sjukan Om katten Bertils släkt Hämnden ljuv Släkten Zarelius på en timme Snus i kojan Jag tror på Gud Vilse i luren Fåglar sjunger i kör Min kära lilla kaja Upptäckte gymmet Aldrig mera bullbak! En viktig kamp Fina eller ofina förfäder Idel finska anor Hur jag fann Amerikasläkten När jag mötte Karl-Gustaf Mattsson Sammanställ din släktforskning NU! Mödrars tuffa öden Släktforskning räddade dagen Släktforskning - inte så svårt som du tror “De sista skall bliva de första” Vår del av Sveriges historia När vikingablodet svallar Bibelns släktregister Vi är alla släkt med varandra!