Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vilka vänner
ger dig mest?

Hela min lördag tillbringades med min kille och vänner. Vi testade Kumlas nya badhus, både vattenrutschkanor och relaxen.  Vi lagade mat tillsammans och vi spelade spel och skrattade och umgicks.  Jag inser att detta är det viktigaste för mig och för många andra. Både det sunda förnuftet och vetenskapen säger att sociala relationer, eller i vardagligt ordalag: vänner, är en av de allra mest betydelsefulla ingredienserna i välmående.

Både kvaliteten och kvantiteten av sociala relationer spelar in. Det innebär kort och gott att man bör tillbringa tid med de vännerna som ger mest – de som gör att man blir glad och känner att man mår bra. Det kanske också innebär att vi behöver inventera våra vänner och ta bort dem som inte ger oss det vi vill ha.

Jag har flera gånger hört människor som berättar om vänner, som de kallar dem, som trycker ned dem, prioriterar bort dem, är elaka och gör att de mår dåligt. Underligt tycker jag. Är det vänskap? Kanske måste vi bryta med de som inte är våra riktiga vänner och lägga fokus på de som verkligen är våra kvalitetsvänner. Att lägga energi och verkligen tänka efter ibland – är jag en god vän? Ger denne person mig någonting bra? Ger jag det bästa? Uppmärksammar jag mina vänner på det sätt jag önskar?

Och kvantitet – mängd. Det innebär att mycket tid bland goda vänner är bättre än liten eller ingen tid. Kanske ska vi ibland prioritera om lite. Kanske kan jag lämna dammråttorna åt morgondagen och gå en promenad med en vän. Kanske ska jag stänga av TVn och ringa någon jag inte pratat med på länge men kanske tänker på en del. Det finns ett uttryck som säger något i stil med att ’det är bättre att äta bröd och vatten med vänner än att drick vin och äta kött ensam’ och ja, jag kan hålla med.

Superenkelt – eller?

Jag känner att jag gjort en bra inventering, släppt de som jag känner inte ger mig det jag behöver som vän. Jag försöker alltid att ringa de som är långt borta, att planera in helger och dagar när det är möjligt att träffas och att hänga med de vänner som geografiskt finns nära.

Min styrka är att jag hör av mig ofta och är intresserad av vad som händer i mina vänners liv och alltid vill hjälpa. Mitt hinder är min trötthet på vardagseftermiddagarna/kvällarna efter skola och jobb vilket gör att jag sällan orkar pallra mig iväg på vänskapliga äventyr då.

Vilka styrkor och hinder har du när det gäller dina sociala relationer?

2013-03-10 20:45
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.