Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Aktuella resultat
från lyckoforskningen

Många pratar om lycka och att man ska vara lyckligare och mer välmående, men man kan fråga sig varför man ska bli och vara lycklig.

De senaste 20 åren har det forskats otroligt mycket på den positiva delen av psykologin, lyckoforskning eller ”happyologi”. Vetgirigheten har alltså ökat de senaste åren, kanske har det att göra med samhällets utveckling, någon slags ändring av riktning där det inte alltid bara gäller att fixa det som är trasigt, utan också fokusera på de saker som redan är bra och hur de kan bli bättre. Det innebär att ta det som är bra och öka det, stärka styrkorna snarare än att lappa ihop svagheterna.

Nu för tiden har vi också möjligheten att hinna göra det; vi jobbar inte lika hårt och länge som man gjorde till exempel i bondesamhället eller under industrialiseringen. Det finns kanske lite utrymme rent tids- och energimässigt för att tänka i dessa banor.

Okej, så att vara lycklig handlar om ett slags subjektivt välmående, hur nöjd man är med livet i stort och hur stor mängd av positiva känslor man har just nu. Här sammanfaller då det kognitiva, tanken och hur jag tänker mig att jag har det, och det affektiva, känslorna och hur jag känner mig just nu.

Åter till min grundfråga, varför ska man vara lycklig? Här kommer svaret…

Lycka och ökat välbefinnande gör att man mår bättre, såklart. Och det är väl ändamål nog egentligen.

Man får också bättre självkontroll, blir bättre på att hantera stress, får ett bättre immunförsvar, man lever längre, man har större chans att gifta sig och risken för skilsmässa blir lägre, man har fler vänner, starkare socialt stöd, är mer kreativ, högre lön, presterar bättre på sitt jobb, man är mer samarbetsvillig, blir mer social och ger mer till välgörenhet. Och allt enligt forskning. Det låter ju himla bra!

Sen är bara kruxet, att lista ut HUR man blir lyckligare. Många svar har vi inom oss, och som ni kanske gissade tänkte jag skriva kring detta framöver några veckor.

2014-08-20 1:12
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.