Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Man kan fråga mildare

Kommunikation är så mycket. Det är kroppsspråk (olika skolor säger 60-80 procent av vår kommunikation), rösten och ord. Det är en hel vetenskap, men jag tänker inte prata om det. Jag tänker prata om ett specifikt och litet ord. Ordet "varför".

Ordet varför kan upplevas som konfrontativt och även om det är en fundering kan det kännas som att det ligger viss anklagelse i ordet också. ”Varför städar du inte?” ”Varför smäller du i dörren?” Funderingar som ändå känns lite som att man också blir beskylld. Inte ett helt bra sätt om man vill få en person att se att denna behöver städa mer, eller vad det än må vara.

Inte heller ett helt bra sätt om man faktiskt undrar om den här städningen – av vilken anledning blev den inte gjord, var det något som hänt, var för svårt eller liknande. Eftersom man kan känna sig beskylld vid frågan,  personen kanske snarare hamnar i försvarsställning än att förklara.

Testa att byta ut ordet ”varför” till ”hur kommer det sig att”. Fler ord för egentligen samma fundering, men ett mycket mildare sätt att prata. ”Hur kommer det sig att du inte gjort läxorna?” Vid den frågan tycker man sig faktiskt kunna höra en genuin undran om de här läxorna, inte anklagande på samma sätt.

Jag tycker mig se att det fungerar även i dialogen med sig själv. Istället för att tänka  ”Varför kan jag inte bara…” faktiskt fundera på hur det kommer sig att jag inte gör si och så, eller gör ditten eller datten. Faktiskt fundera och lära sig bakgrunden till ett beteende eller icke-beteende.

Det kan göra stor skillnad i livet, att fundera på våra ord och sätt att prata.

2014-11-07 15:25
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.