Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Kumlanytt hälsar Josephine Hedlund mycket välkommen som ny bloggare/krönikör! Josephine, 28, från Dalarna, är utbildad till psykologisk coach och har bland annat studerat neurovetenskap, positiv psykologi och motiverande samtal (MI). Hon har hållit workshops och föreläsningar inom lycka och positiv psykologi. Just nu läser hon Hälsa i arbetslivet vid Örebro universitet.  Senast arbetade Josephine åtta månader som jobbcoach i Kumla - och hon har många saker på gång!

Att skriva om att skriva

Jag blir sällan nervös. Och kanske är jag inte det nu heller. Kanske handlar det mestadels om krav, alldeles för höga krav och därmed en släng av prestationsångest. Jag som läst en del om det mänskliga beteendet och många saker därtill och vet att det finns flera saker som hjälper till när man vill göra bra ifrån sig. Positiva känslor till exempel.

Ökade positiva känslor gör att vi mår bättre, har bättre sociala relationer, lever längre och är bättre på att lösa problem. För att kunna göra ett bra resultat bör de krav som finns och ens egna kunskaper för att klara uppgiften sammanfalla. Är jag nybörjare på kinesiska så går jag en nybörjarkurs, där kommer jag ha en chans att låta mina kunskaper (nästan obefintliga i detta fall) och de krav som finns (väldigt låga) kunna sammanfalla och jag kommer att känna att jag gör bra ifrån mig och ha kontroll över situationen.

Är kraven höga (jag råkar hamna i avancerad kinesiska) så kommer de låga kunskaperna göra att man blir frustrerad, får låg självkänsla och en rad andra negativa saker.

Att skriva på det här sättet har jag inte tidigare gjort, vare sig bloggat eller skrivit för en lokaltidning i en stad som syftar att växa - till 25 000 invånare år 2025. En mindre stad som har ambitioner. Nytt badhus. Mer folk. Och Kumlanytt.

Man kan ju fundera på vad folk som mest kan tänkas vilja läsa om. Min egen passion handlar om det mänskliga beteendet, välmående, hur hjärnan funkar och både hjälper och hindrar oss, hur det kommer sig att vi gör som vi gör, och ibland gör vi inte alls. Jag drivs av att se utveckling, motivation, reflektion, förändring i beteenden och insikter.

Min drivkraft gäller både mig själv och andra och gärna en kombination av de två.

Det man därför kanske kan förvänta sig av mig är både akademisk kunskap, praktiskt tillämpning och allmänna funderingar. Min inriktning hoppas jag ska vara på det mänskliga beteendet med en vetenskaplig touch och med fokus att hjälpa.

Min fundering, rädsla, men också det som utmanar mig, är att se - kommer mina kunskaper och de krav som finns att vara i balans? Eller kommer jag att underprestera? Det återstår att se.

Hur det än är med den saken så tycker jag om utmaningar. I alla dess former. Jag behöver inte ens lyckas, även om det såklart är roligast, men jag lockas av att bara utföra någonting som gör mig lite osäker och rädd. Jag tror att det kan vara därför jag bott i tre olika länder, flera olika orter. Rest till flera olika länder och gärna vill känna mig lite rädd och försöka att lyssna på magkänslan.

Jag tror att de som känner mig, och de känner mig säkert mer än mig själv, skulle säga att jag är rastlös, modig och alltid klarar mig själv. I själva verket känner jag mig trött, rädd och i det största behovet av att alltid vara omringad med människor.

I studier har man sett att nära och kära oftast är bättre på att förutse och beskriva en persons egenskaper och troliga reaktioner i olika situationer. Jag vet att det är så. Men ändå kan jag inte komma ifrån att jag faktiskt känner mig rädd, samtidigt som jag dras till allt detta jag är rädd för.

Jag rundar av texten och ändå kan jag inte känna om jag ska vara nöjd eller inte. Det är mycket snack om att det är för höga krav i dagens samhälle - på alla: män, kvinnor, pojkar, flickor. Och ja, det tror jag på. Jag tror också att vissa personer (läs: däribland jag) också är riktigt duktiga på att skapa krav som kommer inifrån.

Det är någonting jag borde arbeta på. Någonting jag vill arbeta på. Men ändå inte.

2013-01-30 23:00
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.