Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Jag har en taktik
för att komma tillbaka

Jag anar att flera redan är tillbaka på sina arbetsplatser. Och resten ska snart dit, kanske om någon dag. Förhoppningsvis har man faktiskt använt sin semester för att ta det lugnt, varvat ned och gjort det man ville. Men ibland är det inte så. För om jag ska backa bandet lite, och kika tillbaka på hur det var innan semestern, så gissar jag att det var en del stress över semestern redan innan semestern: planera in resor, vem man ska träffa när, kalas, släktträffar, stress över vädret, nån som ska på kollo och vem som ska vakta katten när man är på Öland.

I år har jag haft min första riktiga semester. Jag har tidigare rest, tagit ledigt från jobbet för att dra iväg några veckor, eller så har det varit mellan olika säsongsjobb. Men aldrig tidigare har jag kunnat säga att ”jag har fem veckors semester i sommar”. Och i år kunde jag det. Underbart tycker jag.

Med semester kom lugn och glass och bad och mindre resor inom Sverige. Som det ska vara.

För att inte bli hyper och galen av stress när jag ska tillbaka till jobbet har jag en taktik. Till skillnad från mycket annat jag läser om att anpassa sig tillbaka till jobbet, så tänker jag, denna sista vecka av ledighet, faktiskt komma igång och tänka en del på jobbet. Så att man minns ungefär vad man håller på med. Jag tänker minnas alla inlogg och koder. Jag går upp tidigare än andra semestermornar för att redan nu anpassa mig. Och hittills gillar jag min taktik. Fasa in en jobbkänsla utan att för den sakens skull jobba och med vetskapen om att jag fortfarande har semester.

En annan av mina taktiker är att redan nu planera första jobbveckans träningspass, så att träning på gymmet kommer ingå lika naturligt som att gå till jobbet. Ska jag ändå iväg och jobba, kan jag lika träna i samma veva.

Och till sist så tänker jag på hur roligt det ska bli att träffa kollegorna igen, fråga om deras semestrar. Prata väder och resor. Sitta och dricka kaffe och mysa på personalmötet. Inse att hösten är fullspäckad av saker som kommer göra jobbet intressant, men också hektiskt – men vem vill sitta och rulla tummarna på jobbet? Jag ser fram emot att möta folket vi jobbar mot, vilket är studerande i mitt fall, och att få komma tillbaka till universitetsområdet där jobbet ligger.

Det ska tilläggas att jag är en sån som trivs med mitt jobb. Hade jag inte gjort det hade min taktik varit annorlunda. Då hade jag nog planerat in jobpsökande och sådan pepp inför hösten.

För att summera för er och mig, så kör jag alltså med mild återanpassning gällande jobbtider och – tänk, en taktik för första veckans fysiska träning och glada tankar om att komma tillbaka till jobbet. Jag är peppad för hösten! Är ni?

2014-08-05 21:12
okänd
Skönt att läsa ett inlägg som inte är tio steg till återanpassning av jobbet, snack om risk för stress, fulla mailkorgar osv. Lite enklare och sköna tips som jag tror att även jag ska klara av att applicera på jobbstarten!
2014-08-09 17:38
okänd
Skönt att läsa ett inlägg som inte är tio steg till återanpassning av jobbet, snack om risk för stress, fulla mailkorgar osv. Lite enklare och sköna tips som jag tror att även jag ska klara av att applicera på jobbstarten!
2014-08-09 17:38
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.