Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Så kan du träna
positiva tankar

Hjärnan är en avancerad maskin som vi matar in med information och intryck varje vaken stund. Det vi matar in kommer också lagras eller användas av den här avancerade maskinen. Vi vet också idag att vi kan skapa nya nervceller i hjärnan man kallar det för att hjärnan är formbar: plastisk. Detta gör att vi själva påverkar hur vi vill forma och omforma hjärnan.

Vill jag träna mitt minne kan jag försöka lära mig kartor, lösa Sudoku eller på andra sätt träna hjärnan att minnas bättre.

Vad innebär då detta? Jo, om jag vill tänka mer positivt och därmed helt enkelt må bättre (vilket är någonting de flesta faktiskt vill) så kan jag träna mig på detta. Jag kan alltså programmera min hjärna att bli mer van och duktigare på att tänka positivt. Himla fiffigt.

Pratar man rent bildligt så kan man tänka sig att man trampar upp en stig på en gräsmatta. Genom att gå där oftare och oftare kommer stigen bli alltmer tydlig och enklare att gå.

Hur gör man då? Det finns många sätt och googlar man får man en uppsjö av förslag. Jag har också några tankar om hur man kan göra detta. Jag tror på en kombination av att öka det positiva och minska det negativa.
Öka det positiva. Bestäm dig för att testa att tänka mer positivt. Kör lite på ”fake it ’til you make it” genom att verkligen försöka se det positiva i saker och att faktiskt uttrycka detta högt.

Tänker du någonting mindre bra, helt okej, men sätt inte ord på det. Sätt ord på vad du är tacksam för varje dag, en tacksamhetsdagbok där du varje kväll skriver ner tre saker du är tacksam för är ett väl beprövat sätt att öka positiva tankar och att börja träna sig på att uppmärksamma bra saker i omgivningen. Det kan vara att man är tacksam för sin hälsa eller för att en ny glass finns i kiosken i närheten. Det viktiga är att man skriver ner något man menar.

Minska det negativa. Varje gång du tänker en negativ tanke och särskilt varje gång du tänker en negativ tanke om dig själv – stanna upp. Uppmärksamma vad det är du säger till dig själv eller vad det är du tänker. Acceptera att det är så du tänker. Det är ju så att om du tidigare har trampat upp en stig av negativa tankar, så är det helt naturligt att du går denna stig om och om igen.

Vi måste också ha en förmåga att vara kritiska, men det är bra att uppmärksamma när detta tankesätt är kanske överdrivet, onödigt och stjälper mer än hjälper. När du uppmärksammat den negativa tanken, dementera. Argumentera mot tanken och berätta för dig själv om vad som faktiskt är bra, och på vilket sätt tanken inte har rätt. Omformulera och se vad som faktiskt är bra och positivt.

Positiva tankar gör att vi får lättare att tänka en positiv tanke nästa gång, vi mår bättre, får bättre självförtroende och vi sprider positivism till de som står oss nära. Vi har lättare att hitta lösningar och världen blir lite ljusare och vardagen blir roligare. Och allt du behöver göra är att uppmärksamma negativa tankar och att träna på att tänka positiva tankar och att uttrycka dessa, gärna genom att skriva eller att tala högt, för att verkligen ge tyngd åt dem.

I mitt nästa inlägg tänker jag att jag ska skriva lite mer jordnära om det positiva tänkandet genom att ta exempel från mig själv under veckan som kommer. Jag ska ta med ett anteckningsblock och notera lite vad som händer i min hjärna i olika situationer. Uppmärksamma negativa tankar och öka positiva. Sen får vi se vad det blir av det.

2013-03-17 18:07
Ruben
Ska testa det där med att skriva upp positiva saker i bok och se hur det går 😊
2013-03-18 12:39
Josephine Hedlund
Ja! Det tycker jag låter som en jättebra grej! Om du vill, berätta hur det går och vad du kommer på för braiga grejer att skriva ner!
2013-03-18 21:36
Ruben
Ska testa det där med att skriva upp positiva saker i bok och se hur det går 😊
2013-03-18 12:39
Josephine Hedlund
Ja! Det tycker jag låter som en jättebra grej! Om du vill, berätta hur det går och vad du kommer på för braiga grejer att skriva ner!
2013-03-18 21:36
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.