Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Vid julbordet tänker jag
på allt vad år 2014 gav

Det är den 25 december och medan vi väntar på att äta julbord en tredje gång, sitter jag och funderar. Ljusen är tända, snön ligger faktiskt vit (ja, jag är i Dalarna där jag växte upp) och vi väntar på den sista gästen som kommer om ungefär 30 minuter. Jag är en av dem som inte tröttnar på julmat. Medan de andra tjatar om att de vill äta pasta, kan jag tänka mig att äta julmat minst sju gånger till.

Snart är det också nyår och jag funderar över det nya året som kommer. Många vill sätta nyårslöften och man ska bli allt – hälsosammare, gladare, uppfylla sina drömmar osv. Kanske vore det först bra att kika bakåt och se vad år 2014 gav. Vad hände under året, vad var bra? Vad gjorde jag som var bra? När trivdes jag som bäst? Vad lärde jag mig? Och så kan man ta alla de där sakerna och fundera på – vad vill jag fortsätta göra, göra mer av och göra mindre av?

Så kanske funderar jag mer på året som varit egentligen. Vad har hänt? Jag tog tjänstledigt från jobbet för att prova ett nytt jobb. Ett jobb jag fick för att jag i två års tid hörde av mig till chefen och sade att jag ville jobba där och hon gick med på en lunch. Jag valde att gå ned till 50 procent i arbetstid och testa att starta eget. Jag var sambo, men slutade att vara det ungefär fem månader in i året. Jag valde att inte ha bil eller micro längre. Jag valde att låta mig själv ha mycket fritid, men oroade mig också över det ekonomiska.

Jag valde att säga upp mig och inte gå tillbaka till det gamla jobbet. Jag träffade en kille över nätet som jag fullständigt svimmade av inombords första gången jag såg honom. Jag fick nya vänner, gick på Friskis både regelbundet och inte alls. Var magsjuk, åkte till Danmark och hade mina första fem semesterveckor någonsin. Jag fyllde 30 och valde att ha två fester för mig själv men inte någon större åldersnoja. Jag klippte en ny frisyr, valde att ge mig själv mer egentid och lyssna på ljudböcker och läste mina första deckare (vettskrämd, jag läste Kepler). Jag började åka mycket tåg, och skaffade SJ Prio-kort.

Mycket mer har såklart hänt och det finns mycket som jag gjort som jag vill fortsätta med, en massa saker som jag vill göra mer av, och en hel del saker som jag vill sluta med. Sedan gäller det att leva som man lär och skriva ned dessa saker, fundera och göra upp en målsättning för 2015 som jag tror på, som jag vill och som är genomförbart.

Det jag vet är att 2014 var smäckfullt med saker och att jag är helt säker på att 2015 kommer vara detsamma. Gott nytt år!

2014-12-26 12:26
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.