Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Att själv bli
sin bästa vän

För några veckor sedan lyssnade jag på Morgonpasset i P3. Gäst var forskare Agneta Lagercrantz som pratade kring sitt intresseområde: självmedkänsla. Det pratades om viktiga saker. Om att vara vän med sig själv. Jag kunde känna igen mig i en hel del av det de sade.

Det är lätt att se sina fel och brister, att straffa sig själv med hårda ord och tankar när man gör ett misstag eller inte når upp till de krav man har på sig själv. Ibland kan man tänka att man är sämst eller värdelös. Om ens vän gör precis samma saker, så tänker man sällan att de är sämst eller värdelösa. Där finns ofta mycket förståelse och värme. Kanske skulle man bli sin egen vän lite mer?

Jag tänker att det handlar mycket om västvärldens kultur att man aldrig ska vara nöjd (tänk på all reklam som berättar för oss att vi inte duger, eller inte har tillräckligt med prylar och behöver nytt, bättre osv) och att man inte duger som man är och att prestation och görande är högre värderat än att vara. Så delvis kanske vi har svårt att värja oss från detta, kanske tänker vi också att det kan vara en sporre att piska på oss själva.

Men måste vi piska oss för att hålla uppe en motivation att gå till jobbet, klara av en arbetsuppgift, presentation eller någonting annat?

Jag tror att vi skulle vinna på mer självmedkänsla och att byta ut piskan mot att lära oss att motivera oss själva med glädje. Jag säger inte att det är lätt för det. Men att det är viktigt att stanna upp ibland och fundera på ”skulle jag säga detta till en vän som jag nu säger till mig själv”?

Agneta Lagercrantz berättade att det tydligen finns en metod när man känner att man behöver ha mer självmedkänsla: man lägger bara handen mot hjärtat. Intressant, för jag gör redan detta ibland men inte i samma kontext.

När jag ser någon som har ont eller ett överkört djur på vägen brukar jag göra detta. För att jag känner att jag känner smärta för den andra varelsens skull och för att lugna mig själv. Jag brukade tänka på det som att jag skänkte värme till någon annan. Jag ska kanske implementera mig själv där också. Skänka värme till mig själv.

Lägg handen mot hjärtat och var din egen bästa vän.

2014-09-30 17:19
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.